Начало Актуални теми Аденом – видове аденоми – 1-ва част

Аденом – видове аденоми – 1-ва част

аденом – видове аденоми
аденом – видове аденоми

Аденомът представлява доброкачествен епителен тумор от жлезист произход. Може да произхожда от ендокринни или екзокринни жлези или от лигавиците на органи, най-често на червата, стомаха, матката.

Какви видове аденоми има?

Според това кой орган е засегнат се различават:

Аденоми на ендокринните жлезихарактерна особеност на аденомите на ендокринните жлези е, че те продуцират хормони.

  • аденом на хипофизата

Аденомите на хипофизата се делят според техния размер на микроаденоми (имат размер под 1 см) и макроаденоми (имат размер над 1 см). Според това дали продуцират хормони или не биват: хормонално активни (секретиращи или функциониращи аденоми) и хормонално неактивни (несекретиращи или нефункциониращи аденоми).

Секретиращите аденоми на хипофизата могат да продуцират пролактин, растежен хормон, адрено-кортикотропен хормон (АКТХ), тиреостимулиращ хормон (ТСХ), лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон.

Аденомите на хипофизата клинично се проявяват с две групи симптоми: симптоми, свързани с нарастването на тумора и притискането на съседните структури и със симптоми, свързани с хормоналната продукция. Несекретиращите аденоми могат дълго време да протичат безсимптомно.

Пролактиномът е най-честият хормонално активен тумор на хипофизата. Характеризира се с повишена секреция на пролактин. Води до стерилитет, галакторея (изтичане на секрет от гърдите) при жените и гинекомастия (нарастване на гърдите) при мъжете.

При аденом на хипофизата, продуциращ растежен хормон настъпва гигантизъм при деца, а при възрастни – акромегалия.

При пациенти с аденом на хипофизата, продуциращ АКТХ се развива синдром на Кушинг.

Аденоми, продуциращи ТСХ и гонадотропни хормони се срещат много рядко.

  • аденом на щитовидната жлеза

Наличието на активен аденом, известен като токсичен аденом на щитовидната жлеза води до повишена продукция на щитовидни хормони. В резултат се развиват симптоми на хипертиреоидизъм – тахикардия, ритъмни нарушения, повишено изпотяване, загуба на тегло.

Пациентите с неактивен аденом на щитовидната жлеза обикновено нямат симптоми. Рядко при аденоми с по-големи размери, пациентите се оплакват от задух поради компресия на трахеята, дрезгав глас поради дразнене на ларингеалния нерв или трудно преглъщане поради компресия на хранопровода.

  • аденом на паращитовидните жлези

Аденомът на паращитовидните жлези е сравнително рядък тумор. Паращитовидните жлези са 4 малки жлези, разположени по задната повърхност на щитовидната жлеза. Те произвеждат паратхормон, който регулира нивата на калций и фосфор в организма.

80 % от случаите на първичен хиперпаратиреоидизъм се дължат на хиперфункциониращ аденом на една от паращитовидните жлези (рядко има множествен аденом).

Началото на заболяването е незабележимо и обикновено се диагностицира по-късно. Често се открива случайно при провеждане на кръвно изследване по друг повод и установяването на хиперкалциемия – повишен калций в кръвта.

При хиперпаратиреоидизъм се увреждат редица органи – кости (болки в костите, фрактури), бъбреци (камъни в бъбреците), гастроинтестинален тракт (язва на дуоденума), кожа (сърбеж по кожата), мускули (мускулна слабост), стави (халтавост на ставите) и др.

  • аденом на надбъбречните жлези

Надбъбречните аденоми са доброкачествени тумори на надбъбречната кора. Несекретиращите аденоми обикновено протичат безсимптомно и се откриват случайно.

Аденомите, които произвеждат глюкокортикоиди водят до изявата на синдром на Кушинг, който включва следните симптоми: затлъстяване, високо кръвно налягане, менструални нарушения, остеопороза, стрии по кожата и др.

Аденомите, секретиращи алдостерон водят до изявата на синдром на Кон, който се проявява с хипертония, хипокалиемия, мускулна слабост, мравучкане, внезапни квадрипарези.

  • аденом на Лангерхансовите острови на панкреаса

Аденомът, произхождащ от В- клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса продуцира инсулин и се нарича още инсулином. Обикновено се открива в тялото или опашката на панкреаса.

Високите нива на инсулин довеждат до хипогликемия. Наблюдават се безпокойство, изпотяване, бледост, силен глад, ускурен пулс, световъртеж и др.

Прочетете за:
Аденоми – класификация – 2-ра част
Пролактином – аденом на хипофизата
Как се поставя диагнозата инсулином?