Начало / Актуални теми / Алергия след ужилване от насекоми

Алергия след ужилване от насекоми

май 18, 2020

алергия след ужилване

Алергичните реакции след ужилване се причиняват от насекоми от разред Ципокрили. Осъществяват се от IgE антитела, а участващите клетки са тъканните мастоцити и кръвните базофили. Клиничните симптоми могат да варират от леки локални прояви до анафилактичен шок и смърт.

Ужилването в областта на главата и шията най-често се последва от алергична реакция.

Кои насекоми предизвикват алергични реакции?

Жилещите насекоми, които най-често причиняват алергични реакции са:

  • медоносни пчели
  • оси
  • стършели
  • огнени мравки.

Някои от съставките на отровата на насекомите са алергени (фосфолипаза А2, мелитин), а други имат фармакологично действие (хистамин, серотонин). Съдържащата се в пчелната отрова фосфолипаза А2 предизвиква освобождаване на фактора, активиращ тромбоцитите, на простагландини и левкотриени. Освен това предизвиква контракция на гладката мускулатура, понижаване на кръвното налягане, повишена пропускливост на съдовете и оток.

Какви са симптомите при алергия след ужилване от насекоми?

След ужилване от насекоми могат да се развият следните реакции:

Нормална реакция

На мястото на ужилването се появява леко зачервяване и оток, както и слаба болка. Обикновено тези симптоми траят един до няколко часа и изчезват без да се налага лечение.

Алергична реакция

Алергичната реакция може да бъде локална (местна) и генерализирана.
Местната алергична реакция се характеризира с появата на оток над 5 см в диаметър. Развива се максимално до 24-48-ия час и се задържа до една седмица.

Генерализираната алергична реакция най-често започва около 15 минути след ужилването. Тя включва:

  • кожни прояви – зачервяване, уртикария, ангиоедем по кожата
  • сърбеж по ушите, устните, скротума, ануса
  • респираторни симптоми – оток на ларинкса, бронхоспазъм
  • ниско кръвно налягане до шок
  • стомашно-чревни симптоми – болка в корема, гадене, повръщане, диария.

Необичайни реакции

След ужилване от насекоми е възможно да се наблюдават и някои необичайни реакции. Например: васкулити, нефрозен синдром, болки в ставите, артрит, серумна болест, синдром на Guillian-Barre, енцефалит. Те се развиват бавно – няколко дни до седмица след ужилването.

Как се поставя диагнозата алергия след ужилване от насекоми?

При диагностицирането на алергия към жилещи насекоми е много важно снемането на подробна анамнеза. Пациентът трябва да отговори на редица въпроси, например: какво е насекомото, колко бързо са се развили симптомите, каква е тежестта на симптоматиката, имали ли са преди алергична реакция след ужилване от насекоми и др.

Провежда се кожно-алергична проба с отрова от медоносна пчела или с алерген от цели инсектни тела.

Какво е лечението при алергия след ужилване от насекоми?

Непосредствено след ужилването пациентите, които са преживели в миналото системни алергични реакции, трябва незабавно да си инжектират Адреналин подкожно.

При остра алергична реакция се инжектира подкожно Адреналин, след което пациента се хоспитализира по спешност. В болничното заведение се извършва вливане на физиологичен разтвор, прилагане на антихистаминови препарати, кортикостероиди. В случай на тежък оток на ларинкса, неповлияващ се от медикаменти може да се извърши трахеостомия, интубация.

След настъпване на ремисия при пациенти, които са развили системни реакции след ужилване може да се проведе алергенна имунотерапия. Използва се препарат от отрова на пчела и от цели тела на оси. Лечението се провежда по схема, като продължителността на курса е най-малко 3 години.

Прочетете за:
Анафилактичен шок