Начало / Актуални теми / Анемия при болни от рак (предизвикана от рак анемия)

Анемия при болни от рак (предизвикана от рак анемия)

ян. 21, 2020

анемия при болни от рак

Анемията е чест симптом при болни от рак. Тя може да бъде причинена от самия тумор или от провежданото лечение. По-често се среща при пациенти с напреднал рак, но може да бъде и първи признак на заболяването, например при рак на дебелото черво.

Сред туморите, при които честотата на анемията е най-висока са: лимфомите, мултипления миелом, белодробния карцином, рака на гърдата, гинекологични и стомашно-чревни тумори.

Анемията се характеризира с понижаване на еритроцитите и/или хемоглобина под референтните стойности. Хемоглобинът е молекула в червените кръвни клетки, която съдържа желязо и служи за свързване и транспортиране на кислород към тъканите. При анемия е намалена доставката на кислород до тъканите. Това може да доведе до симптоми като умора, задух, бледост, студени ръце и крака, световъртеж.

Анемия може да възникне в резултат на кръвозагуба, повишено разрушаване или намалена продукция на еритроцити. Тези три механизма често са сложно свързани и произходът на анемията при болни от рак може да е комплексен.

Какви са причините за анемия при болни от рак?

Най-честите причини за анемия при раково болни пациенти са

Инфилтрация на костния мозък

Метастатични ракови клетки могат да инфилтрират костния мозък и директно да потиснат хемопоезата. Продукцията на еритроцити намалява и се развива анемия. Тумори, които най-често дават метастази в костния мозък са рак на гърдата, рак на простатата, стомашен карцином, меланом.

Високи нива на цитокини

Възпалителните цитокини, като например тумор некротизиращия фактор алфа (TNF-α) и интерлевкин-6 (IL-6) имат основна роля в развитието на анемия при раково болни. Те водят до намалена продукция на червени кръвни клетки в костния мозък.

Интерлевкин-6 стимулира черния дроб да произвежда хепсидин, който понижава абсорбцията на желязо в червата и блокира използването на желязото в костния мозък.

Химиотерапия

Химиотерапевтиците атакуват всички бързоделящи се клетки, а не само раковите клетки. Клетките в костния мозък, от които произлизат червените кръвни клетки са едни от най-бързоделящите се клетки в тялото. Те се увреждат от противораковите лекарства и се намалява производството на еритроцити в костния мозък, при което се развива анемия.

Освен това някои цитотоксични агенти имат нефротоксичен ефект и могат да доведат до намалена продукция на еритропоетин от бъбреците. Еритропоетинът е хормон, който стимулира производството на еритроцити в костния мозък. Дефицитът на еритропоетин води до анемия.

Преди всяка инфузия с химиотерапевтици се изследват кръвните показатели и ако броя на червените кръвни клетки е твърде нисък, химиотерапията може да се отложи. Някои болни от рак приемат лекарства, които стимулират производството на червени кръвни клетки, за да може химиотерапията да продължи да се прилага.

Освен, че засяга костния мозък, химиотерапията може да причини симптоми като язви в устата, промени във вкуса и загуба на апетит, които също могат да доведат до влошаване на анемията.

Лъчетерапия

Ако при лъчетерапия се обхванат костите, може да се засегне костния мозък и да се потисне продукцията на кръвни клетки.

Недоимъчно хранене

Раковото заболяване е причина за понижен апетит, което може да доведе до хранителни дефицити, водещи до анемия.  За производството на еритроцити са необходими например желязо, витамин В12, фолиева киселина.

Кръвозагуба

Някои видове рак, като например рак на дебелото черво, могат да причинят хронично кървене, което с течение на времето довежда до анемия.

Хемолиза

Някои видове рак, особено лимфомите са причина за разрушаване на еритроцитите.

Какви са симптомите на анемия?

Причинената от рак анемия може да бъде свързана с широк спектър от симптоми, в зависимост от нейната тежест и бързина на развитие. Най-характерният симптом е умората, последвана от намалена концентрация, обърканост, депресия, особено при възрастни хора. Могат да се появят още безапетитие, промяна във вкуса, чувство на студ, задух, синкоп.

Счита се, че наличието на анемия е признак за по-лоша прогноза при пациенти с рак.

Как се диагностицира анемията?

Анемията се диагностицира чрез изследване на пълна кръвна картина. Установява се: понижен брой на еритроцитите, понижен хемоглобин и понижен хематокрит. Провеждат се и допълнителни изследвания за установяване на причината за анемията.

Какво е лечението при анемия, причинена от рак?

Лечението на анемия при болни от рак включва:

  • кръвопреливане – трансфузия на еритроцитна маса
  • средства, стимулиращи еритропоезата – Епоетин алфа, Епоетин бета, Дарбепоетин алфа. Тези медикаменти стимулират костния мозък да произвежда еритроцити.
  • прием на добавки, съдържащи желязо
  • консумиране на храни, богати на желязо.

Прочетете за:
Видове анемия
Желязодефицитна анемия