Начало / Актуални теми / Има ли връзка между антибиотици и рак на дебелото черво?

Има ли връзка между антибиотици и рак на дебелото черво?

апр. 6, 2017

антибиотици

Продължителната употреба на антибиотици в млада и средна възраст повишава риска от развитие на полипи на дебелото черво, които могат да малигнизират. Това показва ново проучване, публикувано в сп. Gut.

Ракът на дебелото черво е един от най-честите злокачествени тумори. Рискови фактори за възникването му са: намалена физическа активност, намалена консумация на плодове и зеленчуци, затлъстяване, злоупотреба с алкохол.

През последните години се обсъжда връзката на антибиотиците с редица заболявания, като например синдром на дразнимото дебело черво, цьолиакията и дори затлъстяването. Счита се, че тази връзка се дължи на ефекта, който оказват антибиотиците върху чревната бактериална флора. Променяйки количеството и вида на чревните бактерии, антибиотиците могат да отключат патологични процеси.

Екип от учени са анализирали данни, получени от над 16000 жени, участвали в дългогодишно американско проучване. Резултатите са показали, че аденомите (доброкачествени полипи на дебелото черво) се срещат значително по-често сред жените, които в периода между 20 и 50-годишната си възраст са приемали антибиотици в продължение на два месеца и повече. Докато при жените, които във възрастта между 20 и 50 години не са приемали антибиотици продължително време, честотата на аденомите е била по-ниска.

Установената връзка е била особено изразена за аденоми, локализирани в проксималната част на дебелото черво, независимо дали са били с висок или нисък риск за малигнизиране.

Въпреки че проучването е широкомащабно, то не дава категорични доказателства, че продължителната употреба на антибиотици води до развитие на рак на дебелото черво. Възможно е аденомите да са се появили преди употребата на антибиотиците. Важно е също да се отбележи, че бактериите, които налагат прилагането на антибиотици често предизвикват възпаление на червата, което само по себе си е рисков фактор за рак на дебелото черво.

Налице е задоволително биологично обяснение на потенциалната връзка между антибиотиците и рака на дебелото черво, въпреки че са необходими по-задълбочени изследвания. Антибиотиците значително повлияват чревната флора като намаляват някои видове бактериите. Предишни проучвания са показали, че при пациенти с рак на дебелото черво броят на едни видове бактерии е понижен, а на други е повишен.

Според авторите на това проучване, ако резултатите се потвърдят и от други изследвания трябва да се ограничи продължителната употреба на антибиотици.