Начало / Актуални теми / Артериална хипертония при ендокринни заболявания

Артериална хипертония при ендокринни заболявания

ное. 20, 2018

ендокринна хипертония

В зависимост от причината за възникване артериалната хипертония бива първична или есенциална и вторична или симптоматична. Есенциалната хипертония е с неизвестна етиология, докато симптоматичната хипертония възниква при заболявания на бъбреците, ендокринни заболявания, болести на централната нервна система, сърдечно-съдови заболявания, при интоксикации, при прием на някои медикаменти и др.

При кои ендокринни заболявания има повишено кръвно налягане?

Ендокринна хипертония може да се наблюдава при следните заболявания:

Артериална хипертония при феохромоцитом

Феохромоцитомът е тумор от хромафинните клетки на медулата на надбъбрека, продуциращ катехоламини – обикновено норадреналин и адреналин, много рядко допамин. Те постъпват в циркулацията и са причина за повишаване на кръвното налягане.

При около 30 % от болните се наблюдава пристъпно покачване на кръвното налягане – за диастоличното 130 – 150 mm Hg, а за систоличното 250 – 300 mm Hg. Най-често хипертензивните пристъпи се предизвикват от физическа активност, палпация на корема, прегъване на тялото, преяждане, дефекация, но могат да възникнат и спонтанно.

По време на пристъп болните са неспокойни, бледи, изпотени, треперят, имат силно главоболие, сърцебиене. Може да има още гадене, повръщане, коремни болки, ритъмни нарушения. Пристъпите продължават от 15 минути до 1 час, след което кръвното налягане се нормализира. В края на пристъпа настъпва зачервяване на лицето на пациента, обилно изпотяване, отделяне на голямо количество урина.

При други 30 % от болните с феохромоцитом заболяването протича с постоянно повишено кръвно налягане без пристъпи.

При около 40 % от болните на фона на трайно повишеното кръвно налягане възникват хипертонични кризи.

Високо кръвно налягане при първичен хипералдостеронизъм

Първичният хипералдостеронизъм в 80 – 85 % от случаите се дължи на аденом на надбъбречната кора – синдром на Кон. В останалите 15 – 20 % се установява двустранна хиперплазия на надбъбречната кора или карцином, продуциращ алдостерон.

Повишената секреция на алдостерон от надбъбречната кора води до задръжка на натрий и вода в бъбречните каналчета с последствие хиперволемия (повишаване на обема на кръвта) и артериална хипертония.

Повишеното кръвно налягане при първичен хипералдостеронизъм е постоянен симптом. Обикновено хипетонията е умерена, повишени са както систолното, така и диастолното налягане, но последното е по-изразено. Често има главоболие, отоци не се наблюдават.

Артериална хипертония при хиперглюкокортицизъм

Хиперглюкокортицизмът се характеризира с повишена секреция на кортизол. Различават се няколко форми, например:

  • Болест на Кушинг

Най-често възниква при микроаденом на хипофизата. Има повишени нива на кортизол и адренокортикотропен хормон (АКТХ).

Касае се за тумор на надбъбречната кора, продуциращ кортизол. Има висок кортизол при нисък АКТХ.

  • Ятрогенна форма

Среща се при лечение с високи дози глюкокортикоиди.

При над 80 % от пациентите с хиперглюкокортицизъм се наблюдава артериална хипертония. Високото кръвно налягане има комплексна генеза. Дължи се на повишения кортизол, задръжката на натрий и вода, повишена чувствителност на съдовата стена към вазопресорния ефект на катехоламините и др.

Често артериалната хипертония води до усложнения – тромбози, кръвоизливи, увреждане на бъбреците, сърдечна недостатъчност, ретинопатия и др.

Високо кръвно налягане при хипертиреоидизъм (Базедова болест)

При хипертиреоидизъм е налице повишена функция на щитовидната жлеза. Счита се, че заболяването има автоимунна генеза. При 90 % от пациентите се установяват повишени тиреоидни хормони (Т3 и Т4) и понижен тиреостимулиращ хормон (ТСХ).

При хипертиреоидизъм се наблюдават характерни прояви от страна на сърдечно-съдовата система. Има изразена тахикардия, ритъмни нарушения (екстрасистоли, предсърдно мъждене). Може да има артериална хипертония, която е с голям систолно-диастолен диапазон.

Ендокринна хипертония се среща още при:

  • Акромегалия
  • Хиперпаратиреоидизъм
  • Вторичен хипералдостеронизъм
  • Хипотиреоидизъм
  • Затлъстяване
  • Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия.

Прочетете за:
Феохромоцитом
Синдром на Кушинг
Високо кръвно налягане (артериална хипертония)