Начало / Актуални теми / Болести на ларинкса (гръкляна)

Болести на ларинкса (гръкляна)

дек. 11, 2019

болести на ларинкса

Ларинксът се разполага в предната срединна част на шията, над трахеята. Изграден е от хрущялен скелет (щитовиден хрущял, епиглотис и др.), ставен и лигаментен апарат (външни и вътрешни връзки – гласни връзки) и собствени мускули.

Ларинксът осигурява преминаването на въздуха от носната кухина към белите дробове. При преглъщане епиглотисът покрива входа на ларинкса и предотвратява попадането на храна и течности в дихателните пътища. Ларинксът участва и в гласообразуването (фонацията).

Ето някои по-чести болести на ларинкса:

Остър и хроничен ларингит

Ларингитът представлява възпаление на лигавицата на ларинкса. Може да протече остро и хронично. Острият ларингит най-често се дължи на вирусна инфекция (риновируси, аденовируси), по-рядко се причинява от бактерии (стрептококи, пневмококи), прием на много студени течности, пренатоварване на гласа. Хроничен ларингит може да се развие при продължително действие на различни иританти – прахове, газове, тютюнев дим, алергени и др.

Най-честите симптоми при ларингит са:

  • чувство за сухота и дразнене в гърлото
  • суха кашлица
  • дрезгав глас, като може да се стигне до загуба на гласа.

Вирусните ларингити преминават без лечение за няколко дни, докато при бактериални ларингити се прилага антибиотично лечение.

Оток на ларинкса

Оток на ларинкса може да се развие бързо и да застраши живота на пациента, както е при ангионевротичния оток на Квинке, или да се развие бавно, например при микседем.

Причините за оток на ларинкса са много разнообразни – алергична реакция към медикаменте, храни, ухапване от насекоми, травми на ларинкса, възпалителни процеси в ларинкса или в съседни области, тумори на гръкляна и др.

Болните се оплакват от чувство за чуждо тяло в областта на ларинкса, може да има затруднено дишане, промяна в гласа. При бързо развиващ се оток на ларинкса в резултат на алергична реакция от бърз тип (анафилаксия) бързо настъпва задух, като е възможна и смърт от задушаване (асфиксия).

Остра и хронична стеноза на ларинкса

Множество патологични процеси могат да причинят стеснение на ларингеалния просвет. Такива са например: чуждо тяло в ларинкса, травми, изгаряне, възпаление на ларинкса, оток на ларинкса, парализа на ларингеалните нерви, тумори на ларинкса и др.

Най-честото оплакване е инспираторен задух – вдишването е затруднено и удължено. Може да се чува хъркащ, стържещ шум при вдишване поради преминаване на въздуха през стеснения просвет на ларинкса. Наблюдава се хлътване на югуларната и надключичната ямки при вдишване. Гласът е дрезгав.

Папилом на ларинкса

Папиломът на ларинкса представлява доброкачествен епителен тумор. Причинява се от инфекция с човешкия папиломен вирус. Папиломите могат да бъдат единични и множествени. Най-честата им локализация са истинските гласни връзки. Отличават се с бърз растеж и склонност към малигнена дегенерация.

Основен симптом при папилом на ларинкса е дифонията – дрезгав, пресипнал глас. Друг съществен симптом е появата на задух, който се засилва при нарастване на папилома. Рядко може да има кашлица, болка, затруднено преглъщане.

Карцином на ларинкса

Карциномът на ларинкса се среща много по-често при мъже на възраст над 50 години. Най-често се касае за плоскоклетъчен карцином. В повечето случаи започва развитието си от гласните връзки.

Ракът на ларинкса дълго време не причинява симптоми и поради това често се открива късно. Клиничните изяви на заболяването зависят от стадия и локализацията на тумора. Характерни симптоми при ларингеален карцином са: дрезгав глас, затруднено преглъщане, чувство за чуждо тяло в гръкляна. В напреднал стадий дишането е затруднено, появява се подутина на шията.

Други заболявания на ларинкса са:

Прочетете за:
Анатомия на ларинкса
Остър ларингит
Оток на ларинкса

Последни публикации