Начало / Актуални теми / Болести на лещата – катаракта, луксация

Болести на лещата – катаракта, луксация

окт. 23, 2019

болести на лещата

Лещата е част от диоптричния апарат на окото. Тя може да увеличава пречупвателната си способност и да участва в акта на акомодация.

Лещата се разполага във вдлъбнатина на стъкловидното тяло, зад зеницата и ириса. Има форма на двойно изпъкнал диск. Тя е напълно прозрачна с тегло около 180 – 220 mg, няма кръвоносни съдове и нерви. На лещата се различават преден и заден полюс и екватор – мястото, където се срещат предната и задната повърхност и където се залавят Циновите връзки – те прикрепват лещата към цилиарните израстъци на цилиарното тяло.

Лещата се състои от вода (70%), белтъци (30 %) и незначително количество минерални соли, липиди, аскорбинова киселина. В структурата на лещата се различават централна част – ядро и периферна част – капсула.

Различават се два основни типа патологични промени в лещата: промяна на прозрачността (катаракта) и промяна в местоположението й (луксация или сублуксация). Поради липса на кръвоносни съдове в лещата не се развиват възпалителни процеси. Характерна особеност на всички болести на лещата е, че няма болка.

Заболявания на лещата

Характерни болести на лещата са:

Катаракта

Катарактата (перде на окото) представлява помътняване на лещата, което причинява понижаване на зрителната острота до пълна слепота.

В зависимост от причината за възникване се различават различни видове катаракта:

  • старческа катаракта – това е най-често срещаната форма. Развива се след 60-годишна възраст и не се открива никаква друга причина. Тя е следствие на процеса на стареене на лещата и най-вече на промените в белтъците. Развива се в продължение на години, като се засягат и двете очи. Сенилната катаракта най-често е кортиконуклеарна.
  • травматична катаракта – при очна контузия и увреждане на капсулата на лещата, след седмици или месеци се развива катаракта. При перфорация на лещената капсула обаче катаракта се развива незабавно.
  • лъчева катаракта – бива топлинна, радиационна, електрическа
  • диабетна катаракта – появява се при млади диабетици с лошо контролиран диабет тип 1. Катарактата е двустранна, еволюира много бързо.
  • тетанична катаракта – наблюдава се след отпадане на функцията на паращитовидните жлези – хипопаратиреоидизъм
  • кортизонова катаракта – възниква след продължително лечение с кортизонови препарати
  • катаракта при кожни заболявания, например атопичен дерматит
  • комплицирана катаракта – наблюдава се като усложнение на друго очно заболяване, например увеит, пигментна ретинопатия, силно късогледство.

Характерни симптоми при катаракта са: замъглено зрение, двойно виждане (диплопия), развитие на късогледство, фотофобия, нарушено цветоусещане, влошено зрение на тъмно. Медикаментозното лечение само може да забави процеса. Провежда се оперативно лечение.

Сублуксация или луксация на лещата

При по-силен удар в областта на окото може да настъпи разкъсване на Циновите връзки и да възникне луксация или сублуксация на лещата. При сублуксация на лещата се откриват части от стъкловидното тяло в предната очна камера.

След травма лещата може да се луксира в предната очна камера или в стъкловидното тяло. При изместване на лещата в предната камера настъпва запушване на преднокамерния ъгъл и повишаване на вътреочното налягане с поява на силна болка. Развива се вторична глаукома и е необходима спешна операция за отстраняване на лещата. При луксация на лещата в стъкловидното тяло, тя най-често се открива да лежи в очното дъно на 6 ч.

Вродена ектопия на лещата

Вродените измествания на лещата се дължат на дефект на Циновите връзки. Срещат се най-често при наследствени заболявания. При леки травми може да настъпи разкъсване на Циновите връзки и изместване на лещата. При синдрома на Марфан, например лещата често се луксира в стъкловидното тяло, а при синдрома на Марчезани – в предната очна камера с развитие на вторична глаукома.

Афакия

Афакия се нарича състоянието, при което липсва очна леща. Може да бъде вродено състояние, но обикновено се наблюдава придобита афакия, дължаща се на травма или оперативно отстраняване на лещата. Лечението се състои в корекция с очила, контактни лещи или вътреочни изкуствени лещи.

Прочетете за:
Анатомия на лещата
Старческа катаракта