Начало / Актуални теми / Болести на ходилото – 1-ва част

Болести на ходилото – 1-ва част

ян. 27, 2020

болести на ходилото

Ходилото има доста сложен строеж. Състои се от множество кости – задноходилни кости (скочна, петна, ладиевидна, кубовидна и три клиновидни кости), пет предноходилни кости и кости на пръстите (фаланги). Те са свързани чрез сложни по строеж и функция стави, мускули, сухожилия и лигаменти.

Ходилата ежедневно са подложени на голямо натоварване и могат да бъдат засегнати от множество различни проблеми.

Най-честите ортопедични проблеми на ходилото са:

Деформации на ходилото

Плоски стъпала

Плоскостъпието може да бъде вродено и придобито. Придобитите форми могат да възникнат след травми, изгаряния, професионално пренапрежение, рязко напълняване, при неврологични заболявания, мускулна дистрофия и др.

При плоски стъпала се установяват следните отклонения от нормата: снижаване на надлъжния свод на ходилото, абдукция на предния ходилен отдел, пронация на задния ходилен отдел – повдигане на външния ръб на ходилото и снижаване на вътрешния.

Най-честото оплакване при плоскостъпие е появата на болка в ходилата. Абнормното натоварване на колената и тазобедрените стави може да доведе до поява на болка в тях.

Лечението бива консервативно (редресираща гимнастика, задържащи гипсови превръзки, ортези) и оперативно.

Халукс валгус (изпъкнало кокалче)

Халукс валгус е деформация на първата метатарзофалангеална става (ставата в основата на палеца на крака). Налице е подутина отстрани на големия пръст на крака. При това състояние големият пръст се извива към другите пръсти и минава под тях.

Халукс валгус се среща много по-често при жени. За появата му основна роля има носенето на неудобни, тесни обувки с висок ток. По-рядко се касае за наследственост или подагра.

Ходенето е болезнено. Кожата в областта на деформацията е зачервена, задебелена, омазолена. Лечението зависи от степента на деформацията и включва: носене на широки, удобни обувки с нисък ток, поставяне на гумен разширител между палеца и втори пръст, болкоуспокояващи медикаменти, оперативно лечение при тежки случаи.

Пръст-чукче

Пръст-чукче представлява деформация, която засяга най-често втори пръст на ходилото. Първата фаланга на пръста е в силна дорзална флексия, а дисталната в плантарна флексия. Възниква поради дисбаланс в околните мускули, сухожилия или връзки, които обикновено поддържат пръста на крака изправен. Появата му се свързва с носене на тесни обувки, по-дълъг втори пръст, травми, наследственост, някои болести, като например ревматоиден полиартрит.

Основното оплакване е силна болка при ходене. Образуват се болезнени мазоли върху средната интерфалангеална става, която стърчи нагоре, а също и на върха на пръста, който се притиска надолу. Лечението е оперативно.

Други деформации на ходилото са:

 • вродено еквино-варусно ходило
 • сводесто ходило
 • конско ходило
 • ходило-пета.

Фрактури на костите на ходилото

Счупванията на костите на ходилото са често срещани. Могат да бъдат причинени от падане, усукване, директен удар на крака от твърд предмет. Обикновено се изявяват със силна болка, оток, ограничени движения. Различават се:

 • фрактура на скочната кост (талус)

Скочната кост може да се счупи при усукващи травми на ходилото, силна дорзална флексия или при падане върху крака от височинна. В областта на глезенната става (талусът участва във формирането й) се установява оток, кръвонасядане, движенията са ограничени и болезнени.

 • фрактура на петната кост – петната кост се счупва при директен удар върху петата, който най-често се получава при падане от високо.
 • фрактура на ладиевидната, кубовидната и клиновидните кости
 • фрактура на метатарзалните кости
 • фрактура на фалангите.

Изкълчвания на ставите на ходилото

Изкълчванията на ставите на ходилото не са чести, но могат да причинят инвалидизиране на пациента. Срещат се:

 • изкълчване на долната скочна става
 • изкълчване на Шопартовата става
 • изкълчване на тарзо-метатарзалната става
 • изкълчване на пръстите на ходилото.

Други болести на ходилото са:

 • Плантарен фасциит

Плантарният фасциит представлява възпаление на плантарната фасция – дебела съединителнотъканна ципа, която свързва петата с пръстите. Тя действа като амортисьор и поддържа свода на ходилото. При прекомерно разтягане на плантарната фасция, може да настъпи разкъсване и възпаление.

Фактори, които повишават риска от развитие на плантарен фасциит са: затлъстяване, висок свод на ходилото или плоско стъпало, бременност, бягане на дълги разстояния.

Основният симптом при плантарен фасциит е болка в петата или понякога в средната част на стъпалото. Болката може да бъде тъпа или остра, по-силна е сутрин, когато правите първите стъпки или след продължително стоене седнал.

Лечението при плантарен фасциит включва: почивка, студени компреси, ортопедични стелки, носене на подходящи обувки, упражнения за разтягане. Прилагат се нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, рядко оперативно лечение.

 • Поднокътна екзостоза – доброкачествен костен тумор, който се среща в дисталните фаланги на пръстите на краката. Причинява болка и деформация на ноктите.
 • Болест на Köhler – представлява васкуларен остеохондрит, който причинява колабиране на ладиевидната кост.
 • Ганглион – представлява киста, изпълнена с желеподобна материя. Произхожда от ставна капсула или сухожилно влагалище. Обикновено протича безсимптомно, но при притискане на нерв може да причини болка, изтръпване.
 • Hallux rigidus – вдървен палец на ходилото в резултат от остеоартроза в първа метатарзофалангеална става. Палецът постепенно се сковава, като остава фиксиран във флексия.
 • Подагрозен артрит – обикновено се засяга първата метатарзофалангеална става на палеца на десния крак. Има силна болка, кожата над ставата е зачервена, затоплена.
 • Сезамоидит – възпаление на двете сезамовидни кости, разположени под главата на първата метатарзална кост. Появява се болка в областта на първата метатарзофалангеална става.

Прочетете за:
Проблеми, свързани с ходилото – 2-ра част
Бунионет – кокалче на кутрето на крака