Начало / Актуални теми / Болка в аксилата – причини – 2-ра част

Болка в аксилата – причини – 2-ра част

май 31, 2021

болка в аксилата

Освен разгледаните в първата част на статията увеличени аксиларни лимфни възли, други чести причини за болка в аксилата са:

  • мускулно разтежение

Мускулите в областта на подмишниците са подложени на прекомерно натоварване, особено при дейности като повдигане, дърпане, хвърляне. При спортове като вдигане на тежести, бейзбол, тенис често се наблюдава разтежение на мускулите в подмишницата.

Симптомите при мускулно разтежение зависят от тежестта на увредата. Те включват: болка, особено при движение, мускулни потрепвания или спазъм, оток.

  • травми

Трава в областта на подмишницата може да причини аксиларна болка. Например при изкълчване (дислокация) на рамото, увреждане на раменния сплит (plexus brachialis).

Множество кожни проблеми в областта на аксилата водят до болка. Например:

Много дезодоранти, антиперспиранти, парфюми, сапуни, душ гелове, перилни препарати съдържат иританти (дразнители) на кожата и алергени. При контакт на кожата с тези вещества може да настъпи възпаление на кожата, известно като контактен дерматит.

Контактният дерматит може да се развие под формата на алергичен контактен дерматит (налице е имунна реакция към алергена) или иритативен контактен дерматит (кожата е раздразнена по неалергичен механизъм от директния контакт с иританта).

Кожата е зачервена, оточна, може да има мехури, болка, сърбеж.

  • гноен хидраденит

Гнойният хидраденит представлява възпаление на апокринните потни жлези (най-често в подмишниците или слабините). Причината за това хронично състояние е неизвестна. Допуска се, че роля имат генетични фактори, хормонални нарушения, наднормено тегло, тютюнопушене, наличие на акне и др.

Характеризира се с постоянни или рецидивиращи големи, зачервени и болезнени гнойни пъпки, които могат да се превърнат в псевдокисти или абсцеси.

Псориазисът е автоимунно заболяване, което засяга кожата в различни части на тялото, включително областта на подмишниците. Води до появата върху кожата на плаки, покрити с люспи, може да има сърбеж, дискомфорт и болка.

  • инфекции

Гъбични и бактериални инфекции могат да причинят зачервяване, оток и болка в подмишничната област. Могат да се появят инфекции като целулит, фоликулит, фурункули и карбункули.

Херпес зостер е вирусна инфекция, при която се засяга кожата и нервната система. Протича с появата на мехурчета и силна болка в зоната, инервирана от засегнатия нерв. Най-често се засягат междуребрените нерви.

Болка в аксилата може да възникне още при:

  • доброкачествени тумори

Редица доброкачествени тумори – кисти, липоми, фиброаденоми могат да доведат до болка в подмишниците.

  • периферна артериална болест

Периферната артериална болест представлява стеснение на артериите на крайниците поради натрупване на плаки, състоящи се главно от холестерол и калций. Най-често се наблюдава в краката, но може да се появи и в ръцете и да причини болка в подмишниците. Кръвоснабдяването на тъканите е влошено, а лишените от кислород мускули са болезнени.

Най-характерната клинична проява при стенокардия е появата на болка зад гръдната кост, дължаща се на намаленото кръвоснабдяване на сърцето. Възможно е болката да се разпространи към лявата подмишница, лявата ръка, долната челюст, шията.

Прочетете за:
Болка в подмишницата – причини – 1-ва част
Контактен дерматит