Начало / Актуални теми / Болка в бедрото – причини за болка в горната част на бедрото

Болка в бедрото – причини за болка в горната част на бедрото

авг. 4, 2020

болка в бедрото

Болка в бедрото често възниква в резултат на леки мускулни травми и не изисква лечение. Понякога обаче причината за болка в горната част на бедрото може да бъде по-сериозна.

Болката в бедрото може да бъде остра или тъпа, пареща, може да се усилва при ходене, да се придружава от чувство за изтръпване, скованост. Болката в бедрото може да се появи внезапно, например след травма или постепенно без видима причина.

Какви са причините за болка в бедрото?

Причините за болка в горната част на бедрото могат да бъдат много разнообразни, тъй като тази област на тялото съдържа много мускули, сухожилия, връзки, а също съдове и нерви.

Ето някои чести причини за болка в горната част на бедрото:

Увреждане на мускулите, сухожилията, лигаментите в областта на бедрото

  • Травми на мускулите на бедрото

Поради големия брой мускули в горната част на бедрото, болката в тази област често се дължи на мускулна травма. Най-често се касае за разтягане или разкъсване на мускули, сухожилия или лигаменти в областта на бедрото. Веднага след травмата се появява болка, която се разпространява в различни посоки, усилва се при движение, може да има подуване или синини в засегнатата област.

Продължителното пренатоварване на мускулите в областта на бедрото може да доведе до тяхната преумора. Основният признак е появата на болка след интензивна физическа активност. Болката може да засегне и двете бедра.

Болковият синдром на големия трохантер се дължи на възпаление на трохантерната бурса. Обикновено се причинява от травма или повтарящи се движения в тазобедрената става. Болните се оплакват от болка в горната странична част на бедрото, която се усилва при ходене.

  • Синдром на илиотибиалния тракт

Илиотибиалният синдром се среща често при бегачи. Възниква, когато илиотибиалния тракт (фиброзна лента, която покрива мускулите по външната странична част на бедрото) се възпали. Болката обикновено се локализира по външната повърхност на коляното, но може да се разпространи нагоре по бедрото.

Проблеми с тазобедрената става или бедрената кост

Увреждането на ставния хрущял, инфекция, фрактура или луксация на тазобедрената става могат да причинят болка, която се разпространява към бедрото.

Засягането на бедрената кост от патологични процеси като остеопороза, остеомиелит, тумори, фрактури също може да бъде причина за болка в бедрото.

Увреждане на нервите в областта на бедрото или гърба

Болка в бедрото може да възникне поради увреждане на нервите в областта на бедрото или на гръбначномозъчни нерви.

Периферна невропатия възниква при увреждане на периферни нерви от различни патологични процеси, например: захарен диабет, алкохолизъм, дефицит на витамин В, травма, инфекции и др. Проявява се с остра, пареща, пробождаща болка, изтръпване, мравучкане, намалена чувствителност.

Парестетичната мералгия се дължи на притискане на страничния бедрен кожен нерв. Фактори, които повишават риска от компресия на нерва са: тесни дрехи, бременност, затлъстяване, диабет. Болните се оплакват от пареща болка, изтръпване, мравучкане по външната странична част на бедрото.

  • Притискане на спинален нерв

Лумбална дискова херния, артроза на поясния гръбначен стълб могат да бъдат причина за притискане на спиналните нерви, които се разпространяват към предната или задна част на бедрото. В резултат се появява болка в бедрото, която се променя в зависимост от позицията на гръбначния стълб. Налице е изтръпване по хода на засегнатия нерв, слабост на бедрената мускулатура, затруднено стоене прав.

  • Спинална стеноза

Спиналната стеноза е състояние, при което гръбначните нерви се компресират поради стеснение на гръбначния канал. Пациентите усещат болка в двете бедра едновременно. Оплакванията се засилват при стоене прав, ходене и почти веднага се облекчават след сядане.

Увреждане на съдовете в областта на бедрото

  • Дълбока венозна тромбоза

Дълбоката венозна тромбоза е състояние, при което в някоя от по-дълбоко разположените вени се формира тромб. По-често се засягат вените на подбедрицата, но могат да се засегнат и тези на бедрото. Боледуват предимно хора в напреднала възраст, които имат затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, обездвижени са, пушат. Основните оплаквания са подуване, напрежение и болка в засегнатата област.

Прочетете за:
Трохантерен бурсит