Начало / Актуални теми / Болка в глезена – причини

Болка в глезена – причини

ян. 19, 2021

болка в глезена

Болката в глезена може да има много потенциални причини, вариращи от остри травми, като изкълчване или фрактура на глезена, до хронични състояния като артрит.

Глезенната става се образува от три кости: тибия (голям пищял), фибула (малък пищял) и скочната кост (талус). Ставната капсула се укрепва от няколко здрави връзки – предната тало-фибуларна връзка, дисталната тибио-фибуларна синдесмоза, медиалната (делтовидната) връзка и латералния лигамент.

Около глезенната става преминават сухожилията на редица мускули, като най-здраво е Ахилесовото сухожилие.

Увреждането на всяка една от структурите в областта на глезенната става (мускули, сухожилия, кости, хрущяли, лигаменти) може да причини болка.

Обикновено болката в глезена се подобрява след почивка, поставяне на лед и прием на обезболяващи медикаменти. Ако обаче увреждането е тежко, например счупена кост на глезена или ако болката не изчезва с консервативните методи на лечение, може да се наложи хирургично лечение.

Кои са най-честите причини за болка в глезена?

Навяхване на глезена

Това е най-честата причина за болка в глезена. Навяхване на глезена настъпва при разтягане или разкъсване на една или повече от връзките, укрепващи глезенната става. Най-често се касае за частично разкъсване на предната скочно-малкопищялна връзка (lig talofibulare anterius). Обикновено възниква при внезапно завъртане или усукване на ходилото, при стъпване по неравна повърхност, при стъпване накриво.

При навехнат глезен пострадалият се оплаква от различна по сила болка в глезена, подуване, зачервяване и затопляне в областта около глезена. Движенията в глезенната става са ограничени.

Поставянето на студен компрес, повдигане на крака, осигуряване на покой, както и носенето на стегната еластична превръзка обикновено са достатъчни за успокояване на болката. Тя изчезва напълно след около 10 дни, но може да има дискомфорт през следващите 8-12 седмици.

Изкълчване на глезена

При изкълчване на глезенната става е налице разместване на ставните повърхности. Възниква в резултат на тежко нараняване на глезена, при което се разкъсват един или повече лигаменти и ставните повърхности се разместват. В повечето случаи дислокацията на глезенната става се съчетава с фрактура на някоя от костите, които я формират.

Типични симптоми са поява много силна болка в глезена, бързо се развива оток и деформация на областта. Ходенето е много трудно или невъзможно. Лечението се състои в наместване и гипсова имобилизация.

Счупване на глезена

Фрактурите на глезена се срещат сравнително често. Може да настъпи счупване на вътрешния глезен, на външния глезен, на двата глезена, както и на задния ръб на ставната повърхност на тибията.

Характерни симптоми при счупен глезен са внезапна и силна болка, оток и деформация на ставата. При съчетание с изкълчване на ставата, движенията са невъзможни.

За диагностициране на глезенната фрактура е необходимо извършването на рентгеново изследване. Лечението се състои в гипсова имобилизация, а при тежки случаи се провежда оперативно лечение.

Тендинит

Болка в глезена може да възникне при възпаление на някое от сухожилията в областта на глезена. Например при:

  • Ахилесов тенинит – дължи се на многократно повтарящо се натоварване на Ахилесовото сухожилие
  • Перонеален тендинит – възпаление на сухожилието на дългия или къс перонеален мускул
  • Тендинит на задния тибиален мускул.

Артрит на глезенната става

Болката и сковаността в глезенната става могат да са резултат от артрит. Няколко вида артрит могат да засегнат глезенната става:

Други причини за болка в глезена са:

  • Плантарен фасциит
  • Плоско стъпало
  • Подагра
  • Синдром на тарзалния канал
  • Перонеална невропатия
  • Костни тумори
  • Остеомиелит.

Прочетете за:
Фрактура на глезена (счупване на глезена)
Ахилесов тендинит