Начало / Актуални теми / Болка в гърдите при заболявания на дихателната система (част 2)

Болка в гърдите при заболявания на дихателната система (част 2)

дек. 20, 2016

болка в гърдите

Болка в гърдите при заболявания на сърдечно-съдовата система (част 1)

Болка в гърдите, дължаща се на проблем в дихателната система:

  • Пневмония

Пневмонията е остро или хронично възпаление на белите дробове. Причинява се от бактерии, вируси, гъби, паразити, токсични вещества, аспирация на стомашно съдържимо, лъчение и др. Протича с висока температура, задух, цианоза, кашлица с отделяне на храчки, болка в гърдите, която може да бъде централна или периферна – плеврална.

  • Плеврит

Плевритът представлява възпаление на плеврата – серозна ципа, която има два листа: висцерален лист, който покрива белите дробове и париетален лист, който покрива отвътре мускулите и ребрата на гръдната стена, диафрагмата и ограничава странично средостението. Между двата листа на плеврата се формира цепковидно пространство (плеврална кухина), в което се намира серозна течност.

Плеврит може да настъпи при множество заболявания – пневмонии, туберкулоза, белодробен карцином, малигнен лимфом, перикардит, белодробен тромбоемболизъм, лупус еритематодес, ревматоиден артрит, в резултат на травма и други.

Различават се фибринозен (сух) плеврит и серо-фибринозен плеврален излив. Водещ симптом при фибринозния плеврит е болка в гърдите, която се локализира в белодробната основа, като може да ирадиира към рамото или към предната коремна стена. Болката се засилва при дълбоко поемане на въздух, при закашляне. При задържане на дишането болката изчезва.

При серо-фибринозен плеврален излив може да има болка в гърдите, която се дължи на триенето на плевралните листове. С повишаване на ексудата листовете се раздалечават и болката изчезва, появява се отново при резорбция на ексудата.

  • Тумори на плеврата

Главен рисков фактор за възникване на тумори на плеврата е експозицията на азбест. Роля имат и силикатите, облъчването на белия дроб. Основните симптоми са задух и гръдна болка. При прорастване на тумора към диафрагмата болката се локализира в горната част на корема.

  • Пневмоторакс

Пневмоторъксът представлява натрупване на въздух в плевралното пространство. Бива затворен (без връзка с атмосферния въздух) и отворен (с връзка с атмосферния въздух). Може да възникне спонтанно, при белодробни заболявания, при травма (напр. счупване на ребро). Пневмоторъксът клинично се изявява с пронизваща болка в засегнатата гръдна половина, има задух, учестена сърдечна дейност.

  • Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб може да протече дълго време безсимптомно. При централен белодробен рак болка в гърдите се среща при 2/3 от болните. В началото болката е слаба и непостоянна, но с напредване на заболяването се засилва. При периферен рак болката в гърдите може да варира от слаба до нетърпима. Слаба е при засягане на плеврата, а силна при прорастване на тумора към гръдната стена и особено ребрата.

  • Белодробна туберкулоза

Протичането на белодробната туберкулоза зависи от защитните сили на организма и от количеството и патогенността на туберкулозните бактерии. Могат да се наблюдават следните симптоми: субфебрилна температура, загуба на тегло, нощно изпотяване, кашлица, задух, болка в гърдите.

  • Абсцес на белия дроб

Абсцес на белия дроб възниква в резултат на гнойно възпаление и некроза на белия дроб. Образува се кухина, изпълнена с гной и некротична материя. Протича тежко с висока температура, болка в гърдите, задух, цианоза, кашлица, храчки.

  • Белодробен тромбоемболизъм

При белодробният тромбоемболизъм настъпва запушване на белодробната артерия или нейните клонове най-често от тромб (съсирек), който се е образувал в дълбоките вените на долните крайници.  Тромбът се придвижва чрез циркулацията и може да заседне в ствола, главните клонове или в по-малките разклонения на белодробната артерия. Клиничната картина зависи от големината на ембола и мястото на обтурация. При остро протичане настъпва внезапен задух, болка зад гръдната кост, гадене, кашлица, учестено дишане, тахикардия. Смъртността при белодробен тромбоемболизъм е висока.

Прочетете за:
Болка в гърдите при заболявания на храносмилателната система (част 3)
Болка в гърдите  – други причини (част 4)