Начало / Актуални теми / Болка в гърдите – други причини (част 4)

Болка в гърдите – други причини (част 4)

дек. 27, 2016

болка в гърдите

Болка в гърдите при заболявания на сърдечно-съдовата система (част 1)

Болка в гърдите при заболявания на дихателната система (част 2)

Болка в гърдите при заболявания на храносмилателната система (част 3)

Болка в гърдите, дължаща се на други причини:

Интеркосталната (междуребрена) невралгия протича с болка по хода на междуребрените нерви. Тези нерви са 12 чифта и се разполагат в междуребрените пространства. Най-често интеркосталната невралгия възниква поради притискане, увреждане или възпаление на междуребрените нерви. Клинично се изявява с остра, пробождаща, дълбаеща болка в гърдите. Болката се засилва при кихане, кашляне, вдигане на тежести, резки движения.

  • Херпес зостер

Херпес зостер е инфекциозно заболяване, което се причинява от Varicella zoster вирус, който причинява също и варицела. Всеки човек, който е боледувал от варицела може да се разболее от херпес зостер, тъй като вируса остава в латентно състояние в спиналните нервни ганглии. Фактори, които могат да предизвикат реактивирането на вируса са например стрес, настинка, отслабен имунитет.

При херпес зостер се засягат кожата и нервната система. Протича с появата на мехурчета по кожата и много силна, стрелкаща болка в зоната, инервирана от засегнатия нерв. При увреждане на интеркостален нерв (междуребрен нерв) възниква болка в гърдите, която може да бъде умерена или много силна дори непоносима, по характер е режеща, пробождаща. Везикулозният обрив се появява 3 – 4 дни след началото на болката. След няколко дни болката започва да стихва, а мехурчетата да завяхват, покриват се с корички, а след отпадането им остават кафеникави пигментации.

  • Фрактура на ребра

Фрактурата на ребра е честа травма, която най-често възниква при директен удар в гръдния кош. В зависимост от силата на удара могат да се счупят едно, две или повече ребра на едно или повече места.  Водещ симптом е болката в гръдния кош. Тя се засилва при вдишване, кашлица, промяна в положението. Болката намалява при навеждане на тялото на страната на увреждането. Дишането е затруднено и по-повърхностно.

Всяко ребро се състои от две части: задна, костна част и предна, хрущялна част. Чрез хрущялната част истинските ребра се прикрепват за гръдната кост. При възпаление на хрущялната част на ребрата се развива състояние, наречено костохондрит. То може да бъде причина за поява на болка в областта на гърдите.  Болката обикновено е остра, постоянна, засилва се при движение, дълбоко вдишване или при натиск върху ребрата. Най-често болката се локализира в близост до гръдната кост на нивото на 4, 5, и 6-то ребро.

  • Туберкулозен спондилит

Туберкулозният спондилит представлява възпаление на прешлените, причинено от туберкулозните бактерии. При засягане на гръдните прешлени може да се появи болка в гърдите. Тя се засилва при дишане и е причина за ограничаване на дишането.

  • Миозит на интеркосталните мускули

Миозитът представлява възпаление на мускулите, което може да се причини от инфекции, травми, медикаменти, автоимунни заболявания и др. Миозитът на гръдните мускули е причина за поява на болка в гърдите. Налице е постоянна болка в засегнатата област, която се усилва при движение, при натиск. Дишането може да бъде затруднено.

  • Разтягане на гръден мускул

Болката в гърдите може да се дължи на разтягане на гръден мускул – мускулните влакна се разтягат над границата на мускулната еластичност, но не настъпва разкасване. Разтягане на гръден мускул може да възникне при рязко движение, продължителна кашлица, вдигане на тежки предмети. Наблюдава се по-често при спортисти. Болката се усилва при движение и дишане, а се облекчава в покой.

  • Сърдечна невроза

Сърдечната невроза се характеризира с появата на сърдечно-съдови оплаквания без да има увреждане на сърцето. Точната причина за възникването на сърдечна невроза е неизвестна. Счита се, че роля имат психични травми, стрес, негативни емоции. Пациентите се оплакват от задух, сърцебиене, гръдна болка. Болката в гърдите може да имитира болката при стенокардия.

болка в гърдите