Начало / Актуални теми / Болка в гърдите при заболявания на сърдечно-съдовата система (част 1)

Болка в гърдите при заболявания на сърдечно-съдовата система (част 1)

дек. 19, 2016

болка в гърдите

Болката в гърдите може да бъде симптом на сериозно заболяване и не трябва да се подценява. По характер тя може да бъде много разнообразна: силна, нетърпима, пареща, пробождаща, стягаща, тъпа, повърхностна, краткотрайна или продължителна. Най-често се усеща зад гръдната кост, но може да се излъчва между плешките, към шията, раменете.

Появата на болка в гърдите може да се дължи на много различни причини. Всички органи в гръдния кош могат да бъдат източник на гръдна болка, като например сърце, бял дроб, хранопровод, ребра, мускули, съдове и нерви.

Болка в гърдите, дължаща се на заболявания на сърдечно-съдовата система:

  • Стенокардия (ангина пекторис)

Коронарните артерии доставят кръв, богата на кислород на сърдечния мускул (миокарда). При стеснение на коронарните съдове от атеросклеротични плаки се нарушава доставката на кислород. Плаките нарастват постепенно в продължение на години и при минимално физическо натоварване кръвоснабдяването е достатъчно. При повишаване на кислородните нужди обаче се провокира стенокарден пристъп. Повишеното физическо натоварване, силни емоции, преяждане, стресови ситуации могат да провокират стенокарден пристъп.

Пациентите съобщават за поява на дискомфорт, тежест, притискане, стягане или болка в гърдите. Стенокардната болка се локализира зад средната и горната трета на гръдната кост. Може да се разпространява към шията, лявата плешка, лявото рамо, лявата ръка, долната челюст. Обикновено болката в гърдите продължава около 10 минути, като се облекчава в покой и от нитроглицерин.

  • Миокарден инфаркт

Миокарден инфаркт настъпва при внезапно блокиране на коронарна артерия. Доставката на кръв и кислород към част от сърдечния мускул се прекратява. В резултат на това настъпва некроза на миокарда. Най-често причината за запушване на коронарна артерия е дестабилизиране на атеросклеротична плака и формиране на кръвен съсирек (тромб).

Основен симптом при миокарден инфаркт е силната болка в гърдите. При различните пациенти може да варира от чувство на дискомфот до непоносима силна болка. По характер може да бъде – стягане, опресия, пробождане, чувство на задух. Често болката в гърдите се съпровожда от гадене, повръщане, студена пот, сърцебиене. Болката може да се разпространява към долната челюст, шията, лявото рамо, лявата ръка. Продължителността на гръдната болка е над 30 минути и не се повлиява от нитроглицерин.

  • Миокардит

Миокардитът представлява възпалително заболяване на сърдечния мускул (миокарда). Причините за възникване на миокардит са твърде разнообразни: бактериални, вирусни, паразитни инфекции, интоксикации, алергични реакции, колагенози, ендокринни заболявания и много други.

Клиничното протичане също е разнообразно – от остро до безсимптомно. Болните могат да се оплакват от лесна умора, фебрилитет, задух, сърцебиене, прекордиална болка, която е израз на съпътстващ перикардит.

  • Перикардит

Перикардитът е възпаление на перикарда – съединително-тъканна торбичка, в която се намира сърцето. Множество причини могат да доведат до перикардит – вируси, бактерии, паразити, миокарден инфаркт, травми, тумори, лъчелечение и др. Водещ симптом е болката в гърдите, която може да бъде режеща, пробождаща или притискаща, от лека до много силна. Локализира се зад гръдната кост, като може да се разпространява към шията, гърба, лявото рамо. Болката в гърдите се засилва при дишане, кашляне, лежане по гръб и се облекчава в седнало положение и навеждане напред.

  • Аортна стеноза

При аортна стеноза е налице стеснение на аортния клапен отвор, което е причина за намалено изтласкване на кръв в аортата по време на систола. Най-честите оплаквания на пациентите са: замайване, световъртеж (поради слабото оросяване на мозъка), болка в областта на гърдите, която възниква при физическо усилие и намалява в покой, ритъмни нарушения.

  • Дисекация на аортата

При дисекация на аортата става разкъсване на интимата (вътрешния слой на аортната стена), при което между нея и адвентицията навлиза кръв и се формира фалшив лумен. Най-честите причини за аортна дисекация са: високо кръвно налягане, атеросклероза, аневризма. Внезапно се появява много силна, разкъсваща болка в гърдите.

Прочетете за:
Болка в гърдите при заболявания на дихателната система (част 2)
Болка в гърдите при заболявания на храносмилателната система (част 3)
Болка в гърдите  – други причини (част 4)