Болка в гърдите при заболявания на сърдечно-съдовата система (част 1)

Болка в гърдите при заболявания на дихателната система (част 2)

Болка в гърдите, дължаща се на проблем в храносмилателната система:

 • Гастро-езофагеален рефлукс

Гастро-езофагеалният рефлукс е често срещано състояние, при което кисело стомашно съдържимо се връща в хранопровода (езофагус) поради недостатъчност на долния езофагеален сфинктер. Проявява се със следните симптоми: пареща болка зад гръдната кост, затруднено гълтане, регургитация на хранителни остатъци, солен вкус в устата, оригване, гадене, повръщане. Болката се засилва след нахранване, при навеждане, в легнало положение, след прием на газирани напитки.

 • Хиатална (диафрагмална) херния

Диафрагмата представлява мускул, който разделя гръдната от коремната кухина. На нея се намира отвор (езофагеален хиатус), през който хранопровода преминава от гръдната в коремната кухина и се продължава в стомаха.

При хиаталната херния част от стомаха преминава през езофагеалния отвор на диафрагмата в гръдната кухина. Различават се няколко вида хиатална херния: плъзгаща се (аксиална) херния, параезофагеална херния и смесен вариант.

В повечето случаи хиаталната херния протича безсимптомно. При част от пациентите се наблюдава гастро-езофагеална рефлуксна болест.

Клинично хиаталната херния може да се прояви с болка в гърдите, парене зад гръдната кост, регургитация на храна, анемия, може да има задух и сърцебиене.

 • Руптура (разкъсване) на хранопровода

Разкъсване на стената на хранопровода може да настъпи при: повръщане, ендоскопско изследване, дилатация на хранопровода, оперативни интервенции, попадане на чуждо тяло в хранопровода, изгаряне на хранопровода от киселини или основи, язва на хранопровода, рак на хранопровода и др.

При перфорация на гръдната част на хранопровода възниква много силна болка зад гръдната кост (субстернална болка). Болният се оплаква от изпотяване, фебрилитет, учестена сърдечна дейност (тахикардия), учестено дишане (тахипнея).

 • Чуждо тяло в хранопровода

В хранопровода може да попадне и да се задържи чуждо тяло, например костилки, кости от риба, птици, монети, пирони и др. Проявява се с внезапна болка в областта на гръдната кост. Може да има задух, гадене, кашлица. При опит за преглъщане болката се засилва.

 • Ахалазиа на хранопровода

Ахалазиата на хранопровода е рядко заболяване, при което долния езофагеален сфинктер не се отваря при преглъщане и липсва перисталтика на хранопровода. Основната проява на заболяването е затрудненото преглъщане. При някои пациенти може да има болка зад гръдната кост.

 • Спазъм на хранопровода (езофагеален спазъм)

Мускулните спазми на хранопровода най-често се дължат на неврологично заболяване. Основният симптом е болка зад гръдната кост. Болката може да се разпространява към гърба, шията, лявото рамо и ръката и да наподобява болката при стенокардия.

 • Стомашна язва

Болката при стомашна язва обикновено се локализира високо в епигастриума, но понякога може да бъде зад гръдната кост и да наподобява болката при стенокардия.

 • Остър панкреатит (възпаление на панкреаса)

Панкреатитът представлява възпаление на задстомашната жлеза. Протича с много силна болка в горната част на корема, която понякога може да се разпространява към сърдечната област. Болката се засилва в легнало положение по гръб и се облекчава в странично, седнало или коленно-лакътно положение.

 • Проблеми с жлъчния мехур  

При възпаление на жлъчния мехур (холецистит) или при наличие на камъни в него (холелитиаза) се наблюдава силна болка в дясното подребрие, която може да се разпространява към дясната лопатка и дясното рамо. Болката се провокира от обилно нахранване с тлъсти или пържени храни.

Болка в гърдите  – други причини (част 4)

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!