Възможно е да имате болка в зъбите без да имате проблем със зъбите. В този случай причината за зъбобола е в други структури.

Болката в зъбите от недентален произход има различни характеристики. Може да бъде слаба или остра, стрелкаща, може да бъде постоянна или да се появява и да изчезва. Обикновено се усеща в зъбите или в околните области като венците и костите. Тъй като болката се чувства в зъбите, причината може да бъде трудна за идентифициране.

Причини за болка в зъбите от недентален произход

  • Миофасциална болка

Мускулите и фасциите в областта на устната кухина, шията, лицето, главата могат да бъдат източник на болка в зъбите. Най-често болка в зъбите може да възникне при увреждане на следните мускули: дъвкателния мускул (m. masseter), слепоочния мускул (m. temporalis), латералния криловиден мускул (m. pterygoideus lateralis), двукоремчестия мускул (m. digastricus), гръднично-ключично-сисовидния мускул (m. sternocleidomastoideus).

Болката в зъбите от миофасциален произход има следната характеристика: тъпа, непулсираща и обикновено е постоянна, болката не се усилва при провокация на зъбите, усилва се при използване на засегнатия мускул или при палпацията му.

  • Болка в зъбите от сърдечен произход

При исхемичната болест на сърцето е нарушено кръвоснабдяването на сърдечния мускул, при което той се уврежда. Основната клинична изява е стенокардният пристъп, като болката зад гръдната кост може да се разпространи и към долната челюст, зъбите. Характерно за болката в долната челюст и зъбите от сърдечен произход е, че тя продължава от минути до часове, варира по сила, съпътства се от болка в гърдите, ръката или шията, усилва се при физическо натоварване и намалява в покой, изчезва след прием на нитроглицерин.

При възпаление на лигавицата на максиларните синуси може да се появи болка в зъбите на горната челюст. Обикновено се засягат максиларните предкътници и кътници. Зъбоболът се усилва при навеждане на главата, при палпация над засегнатия синус (областта под очите).

  • Невропатична болка

Невропатичната болка се дължи на увреждане на нервните структури. Невропатичната болка в зъбите може да бъде два вида – епизодична и постоянна.

Типичен пример за епизодична невропатична болка е тригеминалната невралгия. Невралгията на троичния нерв (nervus trigeminus) се проявява с кратки, много силни, стрелкащи болки в инервираната от нерва зона. Троичният нерв се състои от три клона, като втори и трети клон инервират съответно горната и долната челюст. Пристъпите продължават от секунди, до минути, провокират се от миене на зъбите, дъвчене, говорене. Болката може да се провокира и при притискане на тригерните зони – венците, бузите, крилата на носа.

Постоянната невропатична болка се характеризира с различен интензитет, дифузна, може да бъде пареща, съпътства се от парестезии, променена чувствителност. Причини за поява на постоянна невропатична болка в зъбите са например: постхерпетична невралгия, хирургична травма и възпаление на нерв.

Други причини за болка в зъбите без да има проблем в тях са:

  • увреждане на темпоромандибуларната става
  • увреждане на слюнчените жлези
  • мигрена
  • тумори в устната кухина, назофаринкса, лимфоми
  • психологични причини.

Прочетете за:
Тригеминална невралгия
Максиларен синуит

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!