Начало / Актуални теми / Болка в капачката на коляното – пателофеморален синдром

Болка в капачката на коляното – пателофеморален синдром

дек. 17, 2018

пателофеморален синдром

Пателофеморален синдром представлява наличие на болка в областта на колянната капачка (патела). Състоянието е известно още като „коляно на бегач“. Среща се по-често при спортисти, особено жени. Може да се появи в едното или и в двете колена.

Хората изпитват пателофеморален синдром най-често, когато спортуват, ходят или стоят седнали продължително време, коленичат или изкачват стълби. Болката и сковаността, които възникват могат да затруднят изпълнението на ежедневни дейности. Често почивка или поставяне на лед са достатъчни, за да облекчат състоянието, но понякога е необходима физиотерапия.

Какви са причините за пателофеморален синдром?

Пателофеморалният синдром най-често се дължи на комбинация от различни фактори:

  • Прекомерно натоварване

В много случаи пателофеморалният синдром се дължи на тежки физически натоварвания, които оказват многократен стрес върху коляното, като например джогинг, клякане, изкачване на стълби.

Други фактори, които могат да допринесат за болка в областта на капачката са: рязка промяна в продължителността и интензивността на тренировките, използване на неподходяща техника на спортуване, твърда настилка или неподходящи обувки.

  • Мускулен дисбаланс или мускулна слабост

Четириглавият мускул на бедрото се състои от 4 глави, които преминават в общо сухожилие, което обхваща капачето и се залавя за грапавината на големия пищял (tuberositas tibiae).

Ако има мускулен дисбаланс в две от главите на четириглавия бедрен мускул ще се наруши позицията на капачето. Медиалният широк мускул на бедрото (m. vastus medialis) придърпва капачето нагоре и навътре, докато латералния широк мускул на бедрото (m. vastus lateralis) придърпва капачето нагоре и навън. При нарушаване на баланса между тези мускули се променя и позицията на капачето. При изместване на колянното капаче се нарушава свързването между ставните повърхности на пателофеморалната става, което води до появата на дискомфорт или болка.

Изместване на капачето може да настъпи и при увреждане на външната или вътрешната поддържащи връзки на капачето (retinaculum patellae laterale et mediale).

  • Травми в областта на колянното капаче, изкълчване на капачето
  • Аномалии на колянната става – валгусна деформация на коляното (genu valgum), варусна деформация на коляното (genu varum).
  • Пронация или супинация на ходилото може да провокира пателофеморален синдром.
  • Хирургични интервенции в областта на коляното.

Какви са симптомите при пателофеморален синдром?

Симптомите на пателофеморалния синдром се развиват постепенно. Първоначално се изявяват при значително физическо натоварване на колянната става, а по-късно при ходене и дори в покой.  Хората, страдащи от този синдром се оплакват от тъпа болка в областта на капачката. Бягането, скачането, изкачването на стълби, както и клякане, коленичене стават болезнени.

Как се поставя диагнозата пателофеморален синдром?

За диагностицирането на пателофеморалния синдром допринасят анамнезата на пациента за характера на болката и физикалното изследване. За изключване на друга причина за болка в коляното се назначава рентгеново изследване.

Пателофеморалният синдром трябва да се разграничи от: хондромалация на пателата, болест на Хофа, пателарен тендинит, киста на Бейкър, остеоартрит на колянната става и др.

Какво е лечението при пателофеморален синдром?

Лечението зависи от тежестта на симптомите. Препоръчва се:

  • почивка, повдигане на краката
  • студен компрес
  • еластична превръзка
  • рехабилитационни упражнения – специфични упражнения могат да укрепят мускулатурата на краката.

Хирургично лечение на пателофеморалния синдром се налага много рядко при тежки случаи.

Прочетете за:
Изкълчване на капачето (луксация на пателата)