Начало / Актуални теми / Болка в палеца на ръката – причини

Болка в палеца на ръката – причини

дек. 7, 2020

болка в палеца на ръката

Болка в палеца на ръката може да възникне при увреждане на всяка една структура на палеца – кости, стави, мускули, лигамени, сухожилия.

Палецът на ръката притежава две фаланги – проксимална и дистална. Те са свързани помежду си чрез интерфалангеална става. А проксималната фаланга е свързана с първата метакарпална (предкиткова) кост чрез метакарпофалангеална става. Тези стави се укрепват от три фиброзни връзки (лигаменти) – две странични (lig. collaterale radiale и lig. collaterale ulnare) и една средна (lig. palmare).

Мускулите на дланната възглавничка на палеца, които осъществяват разнообразни движения на палеца са: къс отвеждач на палеца, къс сгъвач на палеца, мускул, противопоставящ палеца и привеждач на палеца.

Какви са причините за болка в палеца на ръката?

Има много възможни причини за болка в палеца на ръката, от системни заболявания като артрит до навяхване и други травми.

Ето някои от най-честите причини за болка в палеца на ръката:

Навяхване на палеца

Навяхване на палеца възниква при разтягане или увреждане на лигаментите на палеца. Най-често се получава при падане с протегната ръка и извиване на палеца назад, далеч от дланта. Улнарният карпален лигамент се уврежда най-често.

Пациентите с навехнат палец се оплакват от болка, оток в основата на палеца, затруднено е хващането на предмети.

Навяхванията варират от разтягане или частично разкъсване на лигамента до неговото пълно разкъсване.

Леките навяхвания преминават за 1-2 седмици, като в повечето случаи не се налага лечение. За намаляване на болката и отока се препоръчва осигуряване на покой, студени компреси, нестероидни противовъзпалителни средства.

Ако е налице частично разкъсване на лигамента се налага носенето на ортеза за палеца, като след свалянето й се започват упражнения за раздвижване.

Ако травмата е причинила пълно разкъсване на лигамента се извършва хирургично лечение.

Изкълчване на палеца на ръката

Изкълчване на палеца настъпва, когато връзките, които укрепват ставата се разкъсват, при което костите, образуващи ставата се изместват от нормалното си положение. Палецът на ръката има две стави – интерфалангеална и метакарпофалангеална. По-често се среща изкълчване на метакарпофалангеалната става на палеца. Проксималната фаланга на палеца се измества обикновено в дорзална посока. Палецът е подут и болезнен, движенията са невъзможни. Налице е характерна деформация на палеца под формата на буквата Z. Лечението се състои в наместване на ставата.

Фрактура на палеца

Палецът на ръката има две фаланги, всяка от които може да се счупи. Най-сериозни са фрактурите в близост до ставите. Например при фрактурата на Бенет е налице счупване на първата метакарпална кост в близост до метакарпофалангеалната става, което води до изкълчване на ставата.

Главните симптоми при счупване на палеца са силна болка, оток и невъзможност за движение на палеца. Фрактурата на палеца увеличава риска от развитие на артрит по-късно в живота.

Лечението зависи от локализацията на фрактурата, от степента на разместване на фрагмените, от съчетанието с дислокация на става.

Артрит на палеца

Артритът на първата метакарпофалангеална става се среща по-често при жени над 40-годишна възраст. Може да се касае както за остеоартрит (износване на ставния хрущял), така и за ревматоиден артрит (автоимунно заболяване). Появяват се следните симптоми: болка и оток в ставата, зачервяване на кожата, ограничаване обема на движенията в ставата. Най-често лечението включва нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, обездвижване на палеца с ортеза. При тежки случаи може да се наложи оперативно лечение.

Теносиновит на Де Кервен

Теносиновитът на Де Кервен се характеризира със стесняване на първия карпален канал и задебеляване на сухожилията на двата мускула, които разгъват и отвеждат палеца. В резултат е затруднено движението на сухожилията в канала. Дължи се на извършването на многократни движения на палеца и китката. Среща се често при шивачи, пианисти. Протича с болки в основата на палеца и китката, движенията са затруднени, може да има скърцащ звук. Лечението може да бъде консервативно или хирургично.

Синдром на карпалния канал

Синдромът на карпалния канал се дължи на притискане на срединния нерв (n. medianus) при преминаването му през стеснения карпален канал. Този нерв осигурява сетивността в палеца, показалеца, средния пръст и половината на безименния пръст. В тези пръсти се появяват следните симптоми: изтръпване, мравучкане, болка, намалена сила на пръстите, затруднено извършване на фини движения и др. Прилагането на кортикостероидни инжекции и обездвижването чрез шина се оказва ефективно лечение в много случаи. При тежки симптоми, неповлияващи се от консервативно лечение обаче се провежда оперативно лечение.

Прочетете за:
Изкълчване на палеца на ръката (luxatio pollicis)
Теносиновит на Де Кервен – болка в палеца
Синдром на карпалния канал (компресия на n. medianus)

Последни публикации