Начало / Актуални теми / Болка в подмишницата – причини – 1-ва част

Болка в подмишницата – причини – 1-ва част

май 26, 2021

болка в подмишницата

Болка в подмишницата може да възникне при увреждане на всяка една от анатомичните структури в тази област. Сред най-честите причини са инфекции и мускулно разтежение, но болката в подмишницата може да бъде признак и на по-сериозни здравословни проблеми, включително рак на гърдата.

Болката в подмишницата може да бъде едностранна или двустранна, да се появи самостоятелно или да бъде свързана с обрив, подути лимфни възли или други симптоми. Възможно е болката да произхожда от друга съседна област и да се разпространява до подмишничната ямка.

Какви анатомични структури се намират в подмишничната област?

Анатомията на аксилата (подмишницата) включва:

  • кожа – могат да бъдат засегнати различните слоеве на кожата, космените фоликули, потните жлези, мастната тъкан, съединителната тъкан
  • мускули – в областта на подмишницата се намират teres major, m. latissimus dorsi, m. pectoralis major, m. coracobrachialis, голямата глава на m. tricipitis brachii
  • лимфни възли – аксиларните лимфни възли биват повърхностни (в подкожните слоеве) и дълбоки (около кръвоносните съдове)
  • кръвоносни съдове – в подмишничната ямка се намират подмишничната артерия и вена (a. axillaris, v. axillaris)
  • нерви – долната част на раменният сплит (plexus brachialis) се разполага в подмишничната амка. От него се отделят axillaris, n. radialis, n. musculocutaneus, n. medianus, n. ulnaris и др.
  • кости – под аксилата се разполагат горните ребра на гръдния кош, а над аксилата се намира главата на раменната кост, която се свързва с лопатката.

Какви са причините за болка в подмишничната област?

Най-честите причини за болка под мишницата са:

Увеличени аксиларни лимфни възли

Лимфните възли в подмишничната област могат да се уголемят и да станат болезнени в резултат на множество причини. Някои от тях са:

  • инфекции

Редица вирусни инфекции (инфекциозна мононуклеоза, варицела, рубеола, грип, ХИВ- инфекция), бактериални инфекции (туберкулоза, сифилис, бруцелоза, болест на котешкото одраскване), както и паразитни инфекции (токсоплазмоза) могат да причинят увеличаване на лимфните възли.

Подути и болезнени аксиларни лимфни възли може да има при възпалителни процеси, засягащи гърдите (мастит), ушни инфекции, инфекции на зъбите и др.

  • автоимунни заболявания

Автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус еритематодес, склеродермия могат да доведат до увеличени и болезнени лимфни възли в подмишницата.

  • рак

Множество злокачествени тумори могат да дадат метастази в аксиларните лимфни възли. Такива са например: Ходжкинов лимфом, левкемия, рак на белия дроб, малигнен меланом, рак на гърдата.

Понякога появата на болезнени лимфни възли може да бъде страничен ефект от лечението (лъчетерапия, химиотерапия) на злокачествения тумор.

Метастазите в подмишничните лимфни възли, рентгеновото облъчване в аксиларната област, хирургичното отстраняване на аксиларните лимфни възли може да доведе до лимфен застой и развитие на лимфедем (лимфен оток) в областта, който е силно болезнен.

Прочетете за:
Увеличени аксиларни (подмишнични) лимфни възли
Лимфедем (лимфен оток)
Болка в аксилата – причини – 2-ра част