Начало / Актуални теми / Болка в предната част на коляното

Болка в предната част на коляното

мар. 25, 2019

болка в предната част на коляното

Болката в предната част на коляното обикновено произхожда от пателофеморалната става. Тази става понася до седем пъти по-голяма тежест от тази на тялото, когато се натоварва при флексия и се излага на огромно напрежение. Възможно е болезнеността в предната част на коляното да произхожда и от структури, съседни на ставата.

Пателофеморалната става се образува от задната ставна повърхност на капачето и пателарната повърхност на бедрената кост.

Кои са най-честите причини за болка в предната част на коляното?

Предна колянна болка при юноши

Предната колянна болка е особен проблем в юношеска възраст. Обикновено се засягат деца на възраст между 13 и 15 години, по-често момичета. Те се оплакват от много силна болка в коляното, която може дори да затрудни придвижването им. При прегледа на пациентите обикновено не се установяват патологични изменения.

В много от случаите причината за адолесцентната болка в коляното не е ясна. Счита се, че по време на бързия растеж в тази възраст натоварването на пателофеморалната става се увеличава рязко поради бързото покачване на телесното тегло, мускулната сила и удължаването на костите на долния крайник.

При повечето пациенти предната колянна болка изчезва спонтанно без лечение.

Болест на Осгуд – Шлатер

Болестта на Осгуд – Шлатер се среща обикновено при момчета на възраст вежду 12 и 14 години. Касае се за тракционен апофизит. Възниква през периода на бързо израстване на тийнейджърите. През този период четириглавия бедрен мускул е нараснал и изпреварва сливането на апофизата с тибията. Апофизата на tuberositas tibiae представлява грапава повърхност, за която се залавя сухожилието на четириглавия бедрен мускул.

Болестта на Осгуд – Шлатер най-често възниква по време на спорт, когато при рязко съкращение на четириглавия бедрен мускул апофизата или част от нея се откъсва от тибията (големия пищял).

Водещият симптом на заболяването е болка под колянната капачка, която се засилва при движение, появява се и подутина, която остава и в зряла възраст.

В повечето случаи с напредване на растежа апофизата се слива с костта, но при малка част от пациентите може да има постоянна болка от незараснало шипче в областта на tuberositas tibiae.

Хондромалация на пателата (Chondromalacia patellae)

Хондромалацията на пателата представлява омекване на ставния хрущял, който постила задната ставна повърхност на капачката. Поради прекомерно натоварване на пателофеморалната става, някои зони от ставния хрущял стават меки и оточни. Възможно е в омекналата хрущялна повърхност да се образуват пукнатини и тя да започне да се разрушава, при което ставната повърхност става неравна. По-късно може да се развие пателофеморална остеоартроза.

Главният симптом при хондромалация на пателата е болка зад или около капачката. Болката се засилва при слизане или качване по стълби, при ставане след продължително седене. При движение може да се чуе скърцане или щракане под капачето.

Други причини за болка в предната част на коляното са:

  • плика синдром – гънка от синовиална мембрана, която лежи срещу медиалния бедрен кондил. Когато тази гънка се раздразни или възпали, стане оточна, задебелена се появява болка
  • коляно на скачач – развива се в областта на залавянето на пателарния лигамент за долния полюс на капачето
  • patella bipartite – в горния страничен ъгъл на капачето има обособен фрагмент
  • синдром на латерално изместване на капачката
  • препателарен бурсит – възпаление на препателарната бурса
  • инфрапателарен бурсит – възпаление на инфрапателарната бурса, разположена пред tuberositas tibiae.

Прочетете за:
Болест на Осгуд – Шлатер – засяга най-често момчета
Болка в коляното
Изкълчване на капачето (луксация на пателата)