Начало / Актуални теми / Болка в слепоочието – причини

Болка в слепоочието – причини

сеп. 19, 2018

болка в слепоочието

Слепоочието е странична област на главата, разположена между очите и ушите. Костната основа на слепоочната област се изгражда от люспестата част на слепоочната кост. Долната граница на областта се маркира от ябълчната дъга (arcus zygomaticus), а по останалото протежение от горната слепоочна линия на теменната кост.

В слепоочната област се разполагат слепоочния мускул, мускулите на ушната мида, темпоралната артерия и вена, нерви, мастна тъкан, слепоочната фасция.

Болката в слепоочието може да бъде остра или тъпа, краткотрайна или продължителна. Може да се появи в лявото, дясното или и в двете слепоочия. Важно е да се знае каква е причината за болката в слепоочието, за да се избере подходящо лечение.

Кои са най-честите причини за поява на болка в слепоочието?

Болка в слепоочието може да се наблюдава при:

Мигрена

Мигрената протича с пристъпи от главоболие, което често се придружава от гадене, повръщане, повишена чувствителност към светлина и звуци, поради което пациентите предпочитат тиха и тъмна стая. Пристъпът от главоболие започва постепенно, засилва се и продължава от 4 до 72 часа. Болката е силна, пулсираща, едностранна и най-често се локализира в слепоочието. Главоболието се провокира от физическо натоварване, стрес, менструален цикъл, някои храни и напитки.

Тензионно главоболие

Тензионното главоболие е най-често срещаното първично главоболие. Причинява се от контракция на мускулите в областта на главата или шията. Стрес, безсъние, неправилно хранене, преумора могат да причинят мускулни контракции. При засягане на темпоралните мускули, болката се локализира в областта на слепоочието. Тя е двустранна, стягаща, лека до умерена и не се влошава при физическа активност. Тензионното главоболие не се придружава от гадене и повръщане, рядко има повишена чувствителност към светлина и звуци.

Темпорален артерии (гигантоклетъчен артериит)

Темпоралният артериит е възпаление на стената на темпоралната (слепоочната) артерия и нейните клонове. Касае се за автоимунно заболяване, което се среща предимно при хора над 50 годишна възраст. Налице е едностранна, силна и постоянна болка в слепоочието, която не се повлиява от аналгетици. Под кожата в слепоочната област се вижда темпоралната артерия, която е нагъната, уплътнена и силно болезнена дори при лек допир. Може да има още силна болка при дъвчене, очни симптоми – намалена зрителна острота, като може да се стигне до загуба на зрението.

Темпоралният артериит може да се съчетае с полимиалгия ревматика – има болки в раменния пояс, седалището, бедрата, СУЕ е значително повишена.

Други причини за болка в слепоочието са:

  • възпаление на темпоромандибуларната (долночелюстната) става
  • темпорален тендинит – възпаление на сухожилието на темпоралния мускул
  • травми на главата
  • мозъчен тумор
  • менингит
  • синузит – при синузит болката може да се излъчва към различни части на главата, включително и към слепоочието
  • съдови нарушения – мозъчен кръвоизлив, артериална хипертония
  • заболявания на шийните прешлени – остеохондроза или остеоартрит, които са причина за влошаване на мозъчното кръвоснабдяване.

Прочетете за:
Класификация на главоболието
Главоболие в тила
Главоболие в челото
Главоболие сутрин