Начало / Актуални теми / Болка в слънчевия сплит – болка в епигастриума

Болка в слънчевия сплит – болка в епигастриума

юли 13, 2021

болка в слънчевия сплит

Когато се говори за болка в слънчевия сплит обикновено не става въпрос за самия плексус, а за областта, в която се намира – т.нар. епигастрална област (епигастриум). Тя се намира в горната централна част на корема, която се ограничава отгоре от ребрените дъги.

Какво представлява слънчевият сплит?

Слънчевият сплит (plexus celiacus) се разполага по предната страна на коремната аорта и зад задстомашната жлеза на нивото на първи поясен прешлен. Представлява сплетение от радиерно разположени нерви. Формира се от двата ganglia celiaca, а понякога и от ganglion mesentericum superius. Инервира коремните органи – черен дроб, слезка, стомах, панкреас, жлъчен мехур.

Какви са причините за болка в слънчевия сплит?

Болка в слънчевия сплит може да се появи при редица заболявания на органите, разположени в епигастриума.

Сред най-честите причини за болка в областта на слънчевия сплит са:

Гастрит

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица. Може да се появи внезапно и бързо да премине или да има хроничен ход. Най-честите причини за гастрит са: инфекция с Helicobacter pylori, алкохол, нестероидни противовъзпалителни средства, хранителни токсиинфекции и др.

Епигастралната болка е характерен симптом при гастит. Може да има още безапетите, оригване, гадене, повръщане.

Язва на стомаха

При язва на стомаха е налице болка в епигастриума, която се усилва след прием на храна. Пациентите със стомашна язва се оплакват още от безапетитие, гадене, повръщане, отслабване. При поява на кървене от стомашната язва се установяват черни изпражнения.

Остър панкреатит

Острият панкреатит се характеризира с бързопреходно възпаление на задстомашната жлеза, което възниква поради активиране на панкреасните ензими в самата жлеза. Най-честите причини са: злоупотребата с алкохол и наличието на камъни в жлъчния мехур.

Симптомите на остър панкреатит се изявяват бурно, няколко часа след преяждане или прием на алкохол. Налице е силна болка в горната половина на корема, продължаваща часове, до 2-3 дни. Болките са по-интензивни по гръб и намаляват в странично положение със свиване на гръбнака. Други симптоми са гадене, повръщане, температурата може да е повишена.

Рак на панкреаса

При рак на тялото на панкреаса може да има много силна болка в епигастриума. Тя се усилва при лежане по гръб и се облекчава при сядане или навеждане напред. Болката се дължи на прорастването на тумора в съседни ганглии и нерви.

Други симптоми при карцином на панкреаса са жълтеница, сърбеж по кожата, светли фекалии, тъмна урина, отпадналост, безапетитие, загуба на тегло, повишена кръвна захар, флеботромбоза и др.

Синдром на слънчевия сплит

Синдром на слънчевия сплит е състояние, което възниква при внезапен, силен удар в епигастриума. Травмата в тази област може да доведе до нараняване на плексуса, както и на намиращите се в нея органи. Среща се често при спортисти, например ръгбисти.

Компресията на слънчевия сплинт е причина за спазъм на диафрагмата. В резултат на това дишането е силно затруднено, има силна болка в горната част на корема, безпокойство или паника. Симптомите применават след 10 -15 минути, когато диафрагмата се отпусне и възстанови от удара.

Инфаркт на миокарда

При миокарден инфаркт обикновено болката се локализира зад гръдната кост, но понякога тя може да се разпространява към епигастриума. Наблюдава се главно при долен миокарден инфаркт.

Други причини за болка в слънчевия сплит са:

 • диспепсия (лошо храносмилане)
 • преяждане
 • гастроезофагеален рефлукс
 • лактозна непоносимост
 • езофагит – възпаление на лигавицата на хранопровода
 • хиатална херния
 • гигантски хипертрофичен гастрит (болест на Менетрие)
 • усложнения на стомашна язва – перфорация, стеноза
 • рак на стомаха
 • болести на жлъчния мехур – възпаление на жлъчния мехур (холецистит), камъни в жлъчни мехур (холелитиаза)
 • хроничен панкреатит
 • бременност.

Прочетете за:
Болка в горната централна част на корема
Остър гастрит