Начало / Актуални теми / Болка в черния дроб – причини

Болка в черния дроб – причини

апр. 11, 2022

болка в черния дроб

Болка в черния дроб може да се усети в горната част на корема, от дясната страна. Тя е често срещано оплакване, но може да бъде трудна за диагностициране. Причината е, че хората трудно определят местоположението на болката, свързана с чернодробно заболяване.

Черният дроб няма рецептори за болка. Обикновено болката се появява, защото капсулата, която обвива черния дроб, е разтеглена, възпалена от заболяване или нараняване.

Чернодробните заболявания могат да бъдат източник и на ирадиираща болка – усеща се в далечна област, например в шията, дясното рамо, гърба.

Чернодробната болка може да има различен характер, от тъпа и пулсираща до остра и пробождаща.

Кои са най-честите причини за болка в черния дроб?

Много чернодробни заболявания могат да причинят болка. Някои от тях са:

Хепатит

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Най-често се причинява от вируси – хепатитни вируси А, В, С, D, Е, G. Съществуват обаче и много други причини за хепатит – продължителна злоупотреба с алкохол, токсични вещества, медикаменти, отровни гъби, бактериални и паразитни инфекции, автоимунни механизми.

Хепатитът може да протече остро или хронично. Причинява болка в дясното подребрие, където се намира черния дроб. Други признаци на хепатит включват пожълтяване на кожата и склерите, поява на сърбеж, тъмен цвят на урината, светли изпражнения, умора, гадене или повръщане, увеличен черен дроб.

Стеатоза на черния дроб

Стеатоза на черния дроб настъпва при натрупване на твърде много мазнини в него. Това може да се случи при наличие на затлъстяване, захарен диабет, диета, богата на мазнини, бременност.

Чернодробната стеатоза обикновено не причинява симптоми. Но след време може да се появи тъпа болка в дясната горна част на корема или по целия корем. Други възможни оплаквания са безапетитие, гадене, повръщане, увеличен черен дроб.

Чернодробна цироза

При чернодробна цироза настъпва некроза на чернодробните клетки и разрастване на съединителна тъкан. Функцията на черния дроб се нарушава и се развива чернодробна недостатъчност. Най-честата причина за чернодробна цироза е хронична злоупотреба с алкохол.

Над 80 % от хората, страдащи от цироза на черния дроб се оплакват от тъпа болка, която може да бъде локализирана в дясната половина на корема, но често е разпространена към гърба, дясното рамо.

Рак на черния дроб

Ракът на черния дроб се изявява клинично едва в напреднал стадий. Болните се оплакват от болка в дясното подребрие, безапетитие, отслабване, лесна умора, жълтеница, увеличен черен дроб и подут корем.

Киста на черния дроб

Кистата на черния дроб представлява кухина, изпълнена с течност. Обикновено не причинява симптопи. При киста с големи размери се появява болка в горната дясна половина на корема. Има още жълтеница, сърбеж по кожата, подут корем.

Абсцес на черния дроб

Бактериална, гъбична или паразитна инфекция в черния дроб може да предизвика формирането на абсцес. Характерни симптоми са повишена температура, гадене, повръщане, болка в дясното подребрие, хепатомегалия, жълтеница.

Болест на Уилсън

Болестта на Уилсън е наследствено заболяване, при което има отлагане на мед в черния дроб, мозъка, роговицата и други тъкани. Обикновено се изявява клинично в юношеска възраст. Може да има болки в корема, гадене, повръщане, жълтеница, както и неврологични симптоми – тремор, нарушена походка, затруднен говор.

Синдром на Бъд Киари

Синдромът на Budd-Chiari възниква поради запушване на чернодробните вени, най-често от тромб или от притискане от тумор. Протича с болка в горната половина на корема, увеличен черен дроб, асцит и др.

Тромбоза на порталната вена

При тромбоза на порталната вена може да има болка в горната дясна част на корема, увеличен черен дроб и слезка, асцит.

Други причини за болки в черния дроб са:

  • хемохроматоза
  • първична билиарна цироза
  • хемангиом на черния дроб
  • травма на черния дроб.

Прочетете за:
Къде боли черен дроб?
Видове хепатит
Симптоми при цироза на черния дроб

Последни публикации