Начало / Актуални теми / Болка зад коляното – причини – 1-ва част

Болка зад коляното – причини – 1-ва част

апр. 26, 2021

болка зад коляното

Причините за болка зад коляното са много разнообразни. Някои са често срещани и по-малко опасни, докато други изискват спешно лечение.

Болката зад коляното може да се появи внезапно или постепенно. По интензитет варира от слаба, тъпа болка до остра, много силна. Може да бъде постоянна или да се провокира от натоварване, от определени движения на крака.

Болката зад коляното може да се придружава и от други симптоми, например: зачервена и затоплена кожа, оток, ограничени движения на крака.

Каква е анатомията на задната област на коляното?

Задната колянна област е разположена зад колянната става. При лека флексия на ставата се очертава ромбовидно хлътване – задколянна яма (fossa poplitea). В горната вътрешна част тя се очертава от сухожилията на m. semitendinosus и m. semimembranosus, а в горната външна част от сухожилието на m. biceps femoris. В долната си част задколянната амка се ограничава от двете глави (външна и вътрешна) на m. gastrocnemius.

Кожата в задната колянна област е тънка и подвижна. Подкожната мастна тъкан е различно изразена при различните хора. В нея се намират венозни съдове и нерви. Следва задколянната фасция, която е продължение на бедрената фасция. В долната половина на областта през отвор във фасцията преминава v. saphena parva, след което се влива във v. poplitа.

Дъното на задколянната яма се образува в горната част от бедрената кост, а в долната част от капсулата на колянната става и от m. popliteus.

През задколянната яма преминават съдове и нерви – n. ischiadicus, който продължава в n. tibialis, a. poplitea и v. poplitea. Съдово-нервният сноп е обвит от тънка фиброзна обвивка.

Увреждането на всяка една от анатомичните структури в задколянната област може да бъде източник на болка зад коляното.

Кои са най-честите причини за болка зад коляното?

Травми

Травматичните увреждания в областта на коляното са основна причина за поява на задна колянна болка.

  • увреждане на менискус

Разкъсванията на менискусите са сред най-честите травми на коляното. Менискусът действа като амортисьор между бедрото и големия пищял. При скъсан менискус особено в задната му част се наблюдава силна болка зад коляното, характерно изпукване, скованост, ограничени движения и дори блокиране на коляното.

  • увреждане на задната кръстна връзка

Задната кръстна връзка стабилизира движенията в колянната става. Тя предпазва големия пищял от прекомерното му изместване назад по отношение на бедрената кост.

Увреждането на задната кръстна връзка може да бъде изолирано (най-често в резултат на спортна травма) или да се съчетава с наранявания и на други лигаменти (главно при инциденти с моторни превозни средства).

Увреждането на задната кръстна връзка варира от разтягане, микроскопично разкъсване, частично разкъсване до пълно разкъсване на връзката. Главните клинични прояви са болка, оток, ставна нестабилност, ограничени движения.

  • Hamstring увреждания

Hamstring комплексът включва 3-те големи мускула в задната част на бедрото – m. semitendinosus, m. semimembranosus и m. biceps femoris, както и техните сухожилия, чрез които се прикрепват към костите на подбедрицата.

Hamstring уврежданията представляват разтягане или разкъсване на hamstring- мускулите или на техните сухожилия. Възникват често при внезапни движения, като спринт или скок. Появява се внезапна болка в областта на увредата.

Редовното правене на упражнения за разтягане и загряване преди тренировка може да помогне за намаляване на риска от Hamstring увреждания.

  • увреждане на сухожилието на gastrocnemius
  • увреждане на сухожилието на popliteus
  • мускулни крампи – болезнено схващане на мускулите. Болката може да продължи секунди или минути и да варира от лека до много силна.
  • костни фрактури – счупвания в дисталната част на бедрената кост или в проксималната част на тибията.

Прочетете за:
Задна колянна болка – причини – 2-ра част
Скъсан менискус – увреждане на менискуса
Заболявания на колянната става