Начало / Актуални теми / Болка около пъпа – причини за болки в пъпа

Болка около пъпа – причини за болки в пъпа

дек. 17, 2019

болка около пъпа

Болката в областта на пъпа е известна като умбиликална болка. Тя може да варира от чувство на дискомфорт или тъпа болка до много силна болка, може да бъде временна или постоянна. Често не е причина за безпокойство и преминава от само себе си, но понякога може да е индикатор за сериозен здравословен проблем.

Какви са най-честите причини за болки около пъпа?

Причините за поява на болки в корема около пъпа са много разнообразни. Ето някои от тях:

Пъпна херния

Пъпна херния възниква, когато коремен орган излезе през пъпния пръстен. Забелязва се подутина в областта на пъпа, която в легнало положение лесно се репонира. Пъпната херния причинява коликообразна болка около пъпа. Сериозно усложнение е заклещването на хернията.

Малките деца са по-склонни да имат пъпна херния. При възрастни пъпните хернии са по-чести при жени, особено ако страдат от затлъстяване или са бременни.

Ентерит

Ентеритът представлява възпаление на тънкото черво. В повечето случаи възпалителният процес обхваща и стомаха, и е налице гастроентерит. Най-честите причинители са:
– вируси – ротавируси, аденовируси, норовируси,
– бактерии – ешерихия коли, салмонела, шигела
– паразити – детски глист, Ламблия интестиналис, тении
– медикаменти – нестероидни противовъзпалителни средства
– млечни продукти при пациенти с лактазен дефицит
– глутен при пациенти с цьолиакия (глутенова ентеропатия).

Главните симптоми при ентерит са диария, повръщане, болка в областта на пъпа. Тежко усложнение е настъпването на дехидратация.

Апендицит

При остър апендицит е налице внезапна, силна болка, която първоначално се локализира около пъпа, а по-късно се премества в дясната долна част на корема. Освен болка при апендицит се наблюдават още следните симптоми: гадене, повръщане, фебрилитет, учестен пулс, запек или диария.

Острият апендицит изисква незабавно хирургично лечение, тъй като ако настъпи перфорация се развива перитонит – животозастрашаваща инфекция.

Панкреатит

Панкреатитът представлява възпаление на задстомашната жлеза. Развива се в резултат на активиране на панкреасните ензими, докато все още са в панкреаса, при което клетките на панкреаса се дразнят и възпаляват. Най-честите причини за панкреатит са заболявания на жлъчните пътища, алкохолизъм, коремни операции и травми, медикаменти и др.

При повтарящи се пристъпи на остър панкреатит може да възникнат фиброзни и деструктивни изменения в панкреаса и да се развие хроничен панкреатит, при който настъпва екзокринна панкреасна недостатъчност.

При панкреатит може да има болка над пъпа, но също така в дясното или лявото подребрие или да ирадиира към гърба. Други симптоми са гадене, повръщане, повишаване на температурата, учестен пулс.

Бременност

Бременността е една от честите причини за болка около пъпа. Тя се усеща като тъпа болка или леко придърпване около пъпа. Обикновено оплакванията са поносими и не представляват причина за безпокойство, но ако болката е по-силна е необходимо консултация с лекар.

Други причини за болка около пъпа са:

  • операция – всяка операция, която засяга стомашната област, може да причини болка около пъпа
  • болест на Крон
  • лошо храносмилане (диспепсия)
  • дивертикули на тънкото черво – дивертикул на Мекел
  • обтурация на тънките черва (илеус).

Прочетете за:
Ентерит – видове ентерит, причини за ентерит
Хроничен панкреатит