Начало / Актуални теми / Болка в ребрата – какви са причините?

Болка в ребрата – какви са причините?

ное. 28, 2017

болка в ребрата

Болката в ребрата обикновено е остра, пронизваща, но може да бъде и тъпа. Много често болката в ребрата се усилва при вдишване.

Каква е анатомията на ребрата?

Ребрата представляват 12 чифта плоски кости, които участват във формирането на гръдния кош. Горните 7 чифта ребра се наричат истински, а останалите 5 чифта са лъжливи. Всяко ребро се състои от предна, хрущялна част и задна, костна част. Хрущялите на истинските ребра (от I до VII) се прикрепват към гръдната кост, а на следващите три лъжливи ребра (VIII, IX и X ) не достигат до гръдната кост, а се залавят за хрущяла на съответното по-горно ребро. Хрущялите на последните две ребра (XI и XII) завършват свободно, поради което се наричат плаващи ребра.

Костната част на реброто има глава, шийка и тяло. Главата на реброто има ставна повърхност, чрез която се свързва с гръдните прешлени.

По вътрешната повърхност на ребрата в долния й край преминава ребрената бразда, в която залягат междуребрените артерия, вена и нерв. За горните и долните ръбове на ребрата се залавят междуребрените мускули.

Кои са най-честите причини за болка в ребрата?

  • Фрактура на ребро

Ребрата могат да се счупят в резултат на директна или индиректна травма. В зависимост от силата на удара могат да се счупят едно, две или повече ребра на едно или повече места. Най-характерният симптом е болката в областта на реброто, която се засилва при вдишване, кашляне.

Когато има фрактура на няколко ребра с две фрактурни линии се образува подвижен сегмент от гръдната стена, наречен гръден капак.

При фрактура на ребра могат да възникнат сериозни усложнения, като пневмоторакс, хемоторакс.

  • Костохондрит

Костохондритът представлява възпаление на хрущялната част на ребрата. Може да се дължи на травма на гърдите, физическо натоварване (например вдигане на тежки предмети), възпалителни процеси, артрит. Страдащите от костохондрит се оплакват от болка в областта на ребрата от двете страни на гръдната кост. Болката може да варира по сила от умерена до много силна. При движение, разтягане, дълбоко дишане болката се влошава.

  • Остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костите, при което намалява костната плътност. В резултат костите стават крехки и лесно чупливи. При настъпване на остеопоротични изменения в ребрата се появява болка, която се засилва при натиск върху ребрата.

  • Мултиплен миелом

Мултипленият миелом (плазмоцитом) е злокачествено заболяване на костния мозък. Характеризира се с неконтролируема пролиферация на мутирали плазмоцити, които потискат нормалната хемопоеза. В костите възникват остеолитични огнища или остеопороза. Най-често се засягат черепа, ребрата, прешлените, тазовите кости. Има силни болки в засегнатата кост, като могат да настъпят и фрактури.

  • Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е един от най-честите злокачествени тумори. Той може да метастазира по лимфен път, по кръвен път или директно да прораства към съседните органи. С прогресиране на заболяването туморът може да проникне към гръдната стена и да обхване ребрата, при което се появяват болки.

Други причини за болка в ребрата са например:

  • инфекция на ребрата – туберкулоза, сифилис
  • натъртване на ребрата
  • изкълчване на ребро
  • тумор на ребрата – първичен, метастатичен
  • продължителна употреба на кортикостероиди.