Начало / Актуални теми / Признаци, че бъбреците ви не функционират правилно

Признаци, че бъбреците ви не функционират правилно

ян. 27, 2017

бъбреците

Милиони души по света живеят с бъбречно заболяване и дори не подозират за това. Има някои характерни симптоми за този вид заболявания, но пациентите често смятат, че те се дължат на друга причина и не търсят навреме медицинска помощ. Друг проблем при бъбречните заболявания е, че пациентите започват да имат по-сериозни оплаквания, когато заболяването е преминало в по-краен, труден за лечение стадий. Това е и причината едва 10-20% от пациентите с хронични бъбречни заболявания да знаят,че страдат от такова заболяване.

Въпреки, че най-добрият начин, да установите дали страдате от бъбречно заболяване е да се консултирате с лекар и да се изследвате, специалистите съветват да следите за някои тревожни симптоми, които могат да ви покажат, че е много вероятно да има някакъв проблем с вашите бъбреци.

Честа умора и липса на енергия

Здравите бъбреци произвеждат един хормон, известен като еритропоетин, който има ключова роля за производството на червени кръвни клетки – еритроците, за които знаете, че пренасят кислород и хранителни вещества до всички органи на нашето тяло. Когато количеството на еритропоетина спадне, намаляват и еритроцитите и това става причина за по-лесна умора на мускулите и мозъчните структури. Поради тази причина и често пациентите с бъбречни заболявания се оплакват от липса на енергия за изпълняване на ежедневните дейности.

Отоци по лицето

Задръжката на течности е един от най-показателните симптоми за проблеми с функционирането на бъбреците. Основната дейност на бъбреците е да регулират баланса на течностите в нашия организъм и когато това не става се появяват отоци по лицето и клепачите, а по-късно се разпространяват по цялото тяло. Характерното за отоците, дължащи се на бъбречна причина е, че те се появяват рано сутрин след като пациентът се събуди от сън.

Промени в уринирането

Ако искате да се информирате за дейността на вашите бъбреци, трябва да обърнете внимание на вашата урина и нейните характерни качества. Така например всяка промяна в цвета, количеството и честотата на уриниране могат да бъдат сигнал за някакъв проблем. В следните по-долу изброени случаи трябва възможно най-бързо да се консултирате със специалист:

  • наличие на кръв в урината
  • затруднено уриниране
  • намалено уриниране и едновременно с това потъмняване на урината
  • често събуждане през нощта поради позиви за уриниране.

Неприятен вкус в устата

Ако бъбреците ви не могат да изчистят тялото ви от всички ненужни токсини те могат да се натрупат в тялото ви – състояние, известно като уремия. Уремията може да стане причина за оплаквания като чувство на метален вкус в устата или неприятен, лошо миришещ дъх. Освен това може да забележите, че храната, която консумирате си е променила вкуса, особено месото.

Сърбящ обрив

Когато пикочна киселина и токсини се натрупат във вашето тяло поради нарушена дейност на бъбреците това може да доведе до поява на сърбящ генерализиран обрив. Прилагането на медикаменти за справяне с обрива често не води до добър ефект и е нужно да бъде преодолян бъбречният проблем, за да изчезне обрива.

Анемия

Както се спомена по-рано при нарушена бъбречна функция се намалява производството на еритропоетин, нужен за производството на червени кръвни клетки. В такъв случай често се стига и до развитие на анемия. Често пациентите с анемия се оплакват от световъртеж и задух, което се дължи на недостигът на кислород в клетките.