Начало / Актуални теми / Бъбречна колика – симптоми при бъбречна криза

Бъбречна колика – симптоми при бъбречна криза

юни 16, 2020

бъбречна колика

Бъбречната колика представлява остра и внезапна болка, която възниква при камък в бъбрека или уретера. Тя може да започне внезапно след физическо натоварване, скачане, пътуване с каруца, колело, при което камъка мигрира от бъбречното легенче към уретера. Възможно е бъбречната колика да се появи и в спокойно състояние, без предизвикващи фактори, например по време на сън.

Какви са причините за бъбречна колика?

Бъбречната колика се причинява от малки камъни, които попадат в уретера, задържат се в лумена му и предизвикват запушването му. В резултат настъпва застой на урина в кухинната система на бъбрека. На мястото на запушването се получава оток и спазъм на мускулните влакна в стената на уретера и в резултат запушването става още по-плътно. Налягането в кухинната система на бъбрека се повишава и може да доведе до хидронефроза. Бъбречната капсула се преразтяга, при което се дразнят сетивните нервни окончания и се получава усещане за болка, която е една от най-силните болки.

Възможно е конкрементът да се върне обратно в легенчето, налягането в него да се понижи и болката да изчезне. В други случаи конкрементът попада надолу в уретера и болката може да продължи дълго време.

Какви са симптомите при бъбречна колика?

Пациентите с бъбречна колика се оплакват от внезапна, много силна, непоносима болка в едната поясна област. Болката има коликообразен характер – редуват се периоди на засилване и отслабване. Болният непрекъснато се движи, върти се в леглото, търсейки подходящо положение, което да намали болката.

Първоначално болката се локализира само в лумбалната област, но по-късно може да се разпространи по хода на уретера към пикочния мехур. При мъжете тя се насочва към скротума и вътрешната страна на бедрото, а при жените към големите срамни устни. Рядко болката може да ирадиира назад и нагоре към гърба или да се яви по предна коремна стена (при локализация на конкремента в крайната част на уретера).

Други симптоми при бъбречна криза са:

  • чести и болезнени позиви за уриниране – при разположен близо до пикочния мехур конкремент
  • количеството на отделената урина е малко, тя изтича на капки, концентрирана е и има тъмен цвят
  • хематурия – наличие на кръв в урината
  • кристалурия – в седимента се установяват кристали
  • силно положително сукусио реналис – силна болка при тласъчна палпация в областта на бъбрека
  • пулсът е учестен, нишковиден
  • кожата е студена и влажна, при усилване на болката побледнява
  • кръвното налягане е ниско
  • в кръвта се установява левкоцитоза и ускорена СУЕ
  • температурата е нормална при липса на инфекция.

При бъбречна колика по рефлекторен път се засягат и други органи. При някои болни има гадене, повръщане, тежест в корема, балониран корем.

Бъбречната колика може да продължи от няколко минути до няколко часа, а в редки случаи – няколко дни. При попадане на конкремента в пикочния мехур или при връщането му в легенчето, болката изчезва веднага.

Прочетете за:
Усложнения при камъни в бъбреците
Как се диагностицира нефролитиаза?