Начало / Актуални теми / Видове гангрена – суха, влажна, газова гангрена

Видове гангрена – суха, влажна, газова гангрена

окт. 8, 2020

видове гангрена

Гангрената е животозастрашаващо състояние, характеризиращо се със загуба (некроза – смърт) на тъкан в определена част на тялото, което възниква в резултат на пълно прекъсване притока на кръв към тази област.

Редица  хронични заболявания, инфекции и травми могат да бъдат причина за развитието на ганрена. Най-често се засягат пръстите на краката и ръцете, като с напредването си процесът може да обхване целите крайници.

Какви видове гангрена има?

Различаваме два основни вида гангрена – суха и влажна.

Суха гангрена

Сухата гангрена възниква изцяло в резултат на прекъсване притока на кръв към тъканта. Тя се среща по-често при хора със съдови заболявания, при които има запушване на артериите (например атеросклероза, вследствие на високи холестеролови нива, диабет, тютюнопушене и генетични причини), както и при автоимунни заболявания.

Сухата гангрена настъпва постепенно и прогесира бавно. Поради прекъсването притока на кръв към тъканта в засегнатата област, тя постепенно променя цвета си. Първоначално е синьо-виолетова, постепенно преминава в кафява, докато накрая стане черна. На допир областта  е студена. Постепенно засегнатата тъкан започва да изсъхва и в последствие може да отпадне. Съществуват редица случаи от клиничната практика, при които, инфектирайки се, сухата гангрена преминава във влажна.

Влажна гангрена

Влажната гангрена може да възникне като последица от нелекувани рани, които са били инфектирани. В резултат на бактериалната инфекция, тъканта се подува. Това води до прекъсване на кръвоснабдяването й. Този стоп в притока на кръв към областта, от своя страна, подпомага разпростанението на инфекцията до мускулите. До тъканта не могат да достигнат левкоцити, които да се борят с инфекцията и бактериите се размножават непрекъснато. Засегнатата област е подута, има неприятна миризма и от нея изтича непрекъснато секрет.

Характерно за влажната гангрена е, че тя се съпътства от изключително силна болка. Тъй като, това състояние настъпва, вследствие на инвазия с бактерии, те могат да се разпространят чрез кръвообращението из целия организъм, като при тези случаи съпътстващ симптом може да бъде повишаване температурата на болните.

Газова гангрена

Газовата гангрена е вид влажна гангрена, която се причинава от бактерии от рода Clostridium. Те могат да съществуват и да се размножават само при пълна липса на кислород в средата. Когато растат, клостридиите отделят отровни токсини и газ, откъдето идва и наименованието „газова гангрена“. От засегнатата област може да изтича кафеникаво-червен или кървав секрет. При натиск може да има характерно „хрущене“ на тъканта, което възниква в резултат на произвеждания от бактериите газ. Поразеното място се подува и могат да се образуват мехури. Когато токсините се разпространят с кръвта, като допълнителни симптоми се развиват повишена температура, ускорена сърдечна дейност и учестено дишане. И тук болката е често срещана и продължителна.

Гангрена на Фурние

Към влажната гангрена някои автори причисляват и гангрената на Фурние. Това е рядко срещано, но животозастрашаващо състояние, което представлява бързопрогресираща форма на некротизиращ фасциит на гениатлиите – тестистите, скротума, пениса и перинеума (областта между скротума и ануса при мъжете, респективно ануса и вулвата при жените).

По-често засяга мъжете, но може да се срещне и при жени и деца. В повечето случаи причината за развитието е неясна, но диабетът, злоупотребата с алкохол и различни имунни дефицити могат да доведат до гангрената на Фурние. Мъртвата тъкан при тези пациенти може да се разпростира до бедрата, коремната и дори до гръдната област.

Автор: д-р Александра Стефанова

Прочетете за:
Газова гангрена – образува се газ в тъканите
Гангрена на Фурние – гангрена на гениталиите