Начало / Актуални теми / Видове стенокардия

Видове стенокардия

мар. 26, 2020

видове стенокардия

Стенокардията (ангина пекторис) е заболяване, което се характеризира с пристъпна болка в областта на сърцето. Дължи се на намален приток на кръв към сърцето – сърдечният мускул не получава достатъчно кислород и това води до болка в гърдите. Стенокардията е сигнал за повишен риск от миокарден инфаркт.

Какви видове стенокардия има?

Различават се три основни типа стенокардия:

Стабилна стенокардия

Стабилната стенокардия се характеризира с пристъпна болка в областта на предна гръдна стена в резултат на преходно нарушение в кръвоснабдяването на сърдечния мускул. Най-честата причина за стабилна стенокардия е атеросклероза на коронарните съдове.

Стабилната стенокардия има бавна еволюция. Години наред пристъпната болка запазва характера, продължителността, силата, времетраенето и локализацията си.

Болката има специфична локализация – зад гръдната кост, като заема широка площ колкото един юмрук. Нейният характер е притискащ или стягащ, а продължителността не надминава 30 мин. Типичното разпространение на болката е към лявото рамо и лявата ръка, като обхваща 4-ти и 5-ти пръст. Може да се разпространи и към долната челюст.

Фактори, които провокират появата на болка са: физическо усилие, студен въздух, емоционален стрес, прехранване. Облекчаващи болката фактори са прекъсване на физическото усилие и поставянето на нитроглицерин под езика.

Особени форми на стабилната стенокардия са :

  • нощна стенокардия – оплакванията възникват в нощните часове. Това се обяснява с ролята на вегетативната нервна система.
  • декубитална стенокардия – болките се изявяват при легнало положение, когато приливът на кръв към сърцето се увеличава.
  • стенокардия тип “преминаване през болката“- оплакванията се проявяват сутрин след ставане. През останалата част на денонощието липсва болка, макар пациента да извършва по-големи усилия.
  • стенокардия след пушене – тютюнопушенето предизвиква спазъм на коронарните съдове, което е причина за изява на болката.

Нестабилна стенокардия

Нестабилната стенокардия се характеризира с по-голяма тежест и честота на болковите пристъпи. Дължи се на рязко намаляване на кръвотока към сърцето, но без развитие на некроза на сърдечния мускул.  Основна причина е дестабилизирана атеросклеротична плака и формиране на пресен тромб, който запушва частично или напълно лумена на коронарната артерия.

Тази форма крие риск от развитие на миокарден инфаркт. Основен симптом е гръдната болка. Тя е по-силна и по-продължителна в сравнение с болката при стабилната стенокардия. Освен това може да се появи в покой и по-слабо се повлиява от приема на нитроглицерин.

Нестабилната стенокардия бива:

  • новопоявила се стенокардия в рамките на 1 месец
  • акцелерираща стабилна стенокардия – наблюдава се при болни със стабилна стенокардия, при които болковите пристъпи започват да стават по-чести, по-продължителни и се повишават нуждите от нитроглицерин
  • стенокардия при покой
  • ранна слединфарктна стенокардия – възниква до 14 дни след миокардия инфаркт.

Вазоспастична стенокардия на Prinzmetal

Стенокардията на Принцметал се дължи на спазъм на голяма коронарна артерия, което не води обаче до развитието на миокардна некроза. Проявява се със силна стенокардна болка при покой, без провокиращи фактори, явява се по-често през нощта или ранните сутрешни часове. Болката се повлиява от нитроглицерин.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Стабилна стенокардия
Нестабилна стенокардия
Стенокардия на Принцметал