Начало / Актуални теми / Видове хемороиди – външни и вътрешни хемороиди

Видове хемороиди – външни и вътрешни хемороиди

ное. 19, 2020

видове хемороиди

Какво представляват хемороидите?

Терминът “хемороиди” се използва за означаване състояние, при което под въздействието на редица фактори, вените, които се намират в областта на ануса и ректума се разширяват, вследствие на което те могат да се опипат като възли.

Какви са причините и рисковите фактори за появата им?

Една от основните причини, водещи до това състояние, е повишеното вътрекоремно налягане. То, от своя страна, води до затруднено връщане на кръвта от хемороидалните съдове към сърцето, така налягането в тях се повишава и те се разширяват компенсаторно. Освен това тяхната стена изтънява, което е и причината за появата на кървене. Повишеното вътрекоремно налягане може да бъде резултат от:

Други причини за затруднено връщане на кръвта от хемороидалните съдове към сърцето са:

  • продължително седене или стоене прав
  • бременност – при това физиологично състояние, с нарастването на плода, започват да се притискат тазовите вени, което води до затруднено връщане на кръвта от долните части на тялото.
  • заболявания на черния дроб.

Важен фактор за появата на хемороиди е фамилната обремененост. За вероятна причина тук се счита наследствена слабост на съединителната тъкан. Характерно е, че при наличието на предиспозиция, състоянието се проявава по-рано, възможно дори още в юношеството.

Какви видове хемороиди различаваме?

Според разположението си, те се разделят на две основни групи: външни и вътрешни.

И при двата вида могат да се развият усложнения, като например възпаление или кървене. При външните хемороиди може да се развие и тромбоза, затова различаваме и още един вид – тромбозирали хемороиди.

Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди се намират в долната част на ректума и началната част на аналния канал. Те не се проявяват с болка, тъй като в тази част има много малко на брой рецептори за болка. Клинично вътрешните хемороиди се проявяват с наличието на капки кръв върху изпражненията след изхождане или върху тоалетната хартия, парене, сърбеж, както и зацапване на бельото със слузен секрет, което е изява, предимно при възпалени хемороиди.

Вътрешните хемороиди могат да пролабират, когато нарастнат достатъчно, тоест могат да се показват извън аналния отвор. Това може да се прояви с болка, обикновено при дефекация. Когато пролабират, те стават видими под формата на подутини, които са по- интензивно розово оцветени, в сравнение с областта. Обикновено те сами се репонират, тоест връщат се обратно към ректума. Дори това да не стане, е необходим съвсем лек натиск от страна на болния, за да се приберат.

Различват се 4 стадия на вътрешните хемороиди.

  • 1-ви стадий – хемороидалните възли не излизат през аналния отвор.
  • 2-ри стадий – хемороидалните възли излизат през аналния канал при изхождане или напъване, като в края на усилието спонтанно се връщат, без да се налага да се избутват.
  • 3-ти стадий– за да се приберат хемороидалните възли е необходимо да се приложи натиск, като след това те се задържат и не пролабират отново спонтанно.
  • 4-и стадий – възлите са постоянно пролабирали, въпреки опитите за репониране. Освен това в този стадий вече е отслабен и тонусът на аналния сфинктер.

Външни хемороиди

Външните хемороиди са под формата на топчета и се намират около аналния отвор. Тъй като в тази област има много на брой рецептори за болка, тя е един от характерните им симптоми и е силна, остра, появяваща се по време на дефекация. Освен това има кървене, чувство за парене и сърбеж и опипваща се възлеста формация в областта на ануса.

Тромбозиралите хемороиди са едно от усложненията на външните хемороиди. Представляват възли, които се опипват като твърди топчета и в тях се намират кръвни съсиреци. Клинично се представят със сърбеж, болка и кървене. Тромбозиралите хемороиди могат също така да се инфектират.

Каква е терапията на хемороидите?

Тя бива консервативна и оперативна. При неусложнените и ранните стадии се назначават мазила, болкоуспокояващи, както и хигиенно-диетичен режим. От храненето се изключват пикантните и тежките храни и се набляга на такива, които са богати на фибри – плодове, зеленчуци и др. Оперативните методики се налагат при напредналите стадии и усложнените хемороиди. В днешно време широко разпространена е употребата на лазери и специални хирургични ластици.

Автор: д-р Александра Стефанова

Последни публикации