Начало / Актуални теми / Видове шок – хиповолемичен шок, кардиогенен шок

Видове шок – хиповолемичен шок, кардиогенен шок

мар. 12, 2019

видове шок

Шокът представлява състояние на остра циркулаторна недостатъчност, водеща до тежка хипоксия и нарушаване на функцията на жизненоважни органи – сърце, мозък, бъбреци, бели дробове, черен дроб. Възниква като усложнение на редица заболявания или в резултат на остра кръвозагуба, травма, изгаряне, отравяне и др.

Какви видове шок има?

В зависимост от механизмите на възникване и протичане се различават следните основни видове шок:

Хиповолемичен шок 

Това е най-честата форма на шок. Основният патогенетичен механизъм при хиповолемичния шок е намаляването на обема на циркулиращата кръв. Намалява сърдечният ударен и минуте обем, компенсаторно настъпва спазъм на артериолите и венулите с рязко намаляване на капилярния кръвоток. В резултат се нарушава кръвоснабдяването на тъканите и настъпва хипоксия.

Към хиповолемичния шок се отнасят:

 • Хеморагичен шок – възниква при остра масивна кръвозагуба
 • Термичен шок – възниква при обширни изгаряния. В изгорените тъкани се образуват токсични продукти, които увреждат съдовите стени, тяхната пропускливост се повишава и настъпва загуба на плазма.
 • Травматичен шок – възниква в резултат на травма, при която меките тъкани се увреждат и настъпва загуба на кръв.
 • Шок от загуба на течности и електролити – при упорита диария и повръщане.

Кардиогенен шок

Кардиогенен шок възниква в резултат на рязко и трайно намалена съкратителна способност на сърцето. Настъпва критично снижаване на сърдечния минутен обем и силно намалено кръвоснабдяване на жизненоважните органи.

Кардиогенен шок може да настъпи например при остър миокаредн инфаркт, остър миокардит, тежка кардиомиопатия, руптура на междукамерната преграда и др.

Обструктивен шок

Обструктивен шок се развива в резултат на внезапно спиране на кръвотока при масивна белодробна тромбоемболия, дисекираща аневризма на аортата, перикардна тампонада, тромб, който запушва митралната клапа, компресия на долната празна вена. Може да се разглежда като особена форма на кардиогенен шок.

Дистрибутивен шок

При дистрибутивен шок са водещи нарушенията в микроциркулацията.

 • Токсиинфекциозен шок – бактериален, септичен, токсичен
 • Неврогенен шок – развива се при травматично увреждане на централната нервна система, например при травма на гръбначния мозък – спинален шок и при ганглионерна блокада.

Анафилактичен шок

Анафилактичният шок представлява остра алергична реакция, която може да бъде предизвикана от множество фактори: медикаменти, ужилване от пчели, храни (ядки, яйца, скариди и др.), преливане на кръв и др.

При анафилактичен шок настъпва дегранулация на мастоцитите и освобождаване на хистамин, който предизвиква дилатация на артериолите.

Какви са симптомите при шок?

При шок могат да се наблюдават следните симптоми:

 • хипотония – понижено артериално кръвно налягане
 • учестена сърдечна дейност
 • мек пулс
 • бледа, студена и влажна кожа
 • ускорено, повърхностно дишане
 • намалено количество на отделяната урина
 • нарушено съзнание – възбуда, еуфория, или унесеност, сънливост.

Шокът е животозастрашаващо състояние, което изисква бързо диагностициране и незабавно започване на адекватно лечение.

Прочетете за:
Анафилактичен шок
Кардиогенен шок