Начало / Актуални теми / Вирусни хеморагични трески – видове – 2-ра част

Вирусни хеморагични трески – видове – 2-ра част

май 5, 2022

вирусни хеморагични трески

В първата част на статията разгледахме вирусни хеморагични трески, причинени от вируси от семейство Bunyaviridae.

Много вируси от семействата Flaviviridae, Arenaviridae, Filoviridae също причиняват вирусни хеморагични трески. Ето някои от тях:

Жълта треска

Жълтата треска е особено опасна инфекция. Среща се предимно в страни на Централна и Западна Африка и Южна Америка. Причинител на болестта е Yellow fever virus от семейство Flaviviridae.

Различават се две форми: жълта треска на джунглата, от която боледуват диви животни (главно маймуни) и жълта треска градски тип, от която боледува само човек. Източник на заразата е само болния човек, а преносители са комарите.

Жълтата треска клинично протича с висока температура, силни болки в кръста, зачервено лице, конюнктиви и гърло. Появява се жълтеница, кръвоизливи от кожата, лигавиците, кухинните органи. Развива се остра бъбречна недостатъчност. След 12-15 дни започва възстановяване. Леталитетът достига до 60 %.

Хеморагична треска Денга

Хеморагична треска Денга се причинява от Dengue-virus, принадлежащ към семейство Flaviviridae. Заболяването е разпространено в Югоизточна Азия. Източници на зараза са болните маймуни и болния човек. Преносители са комарите. Боледуват предимно деца и юноши от 3 до 18 години.

Инкубационният период е от 4 до 10 дни. Началото е остро с втрисане и висока температура, главоболие, болки по мускулите и ставите. Лицето, конюнктивите и орофаринкса са зачервени и оточни. Появяват се болки в корема, повръщане, понякога диария.

Към 3-4-ия ден температурата се понижава и се появяват масивни кръвоизливи по кожата, лигавиците, вътрешните органи – стомашно-чревния тракт, гениталиите. Прогнозата е сериозна, може да настъпи летален изход в 3-5 % от случаите.

Омска хеморагична треска

Омската хеморагична треска се причинява от Omsk haemorrhagic fever virus, който принадлежи към семейство Flaviviridae. Среща се в Западен Сибир, в Омска, Новосибирска и други области. Резервоар и източник на заразата са ондатра, воден плъх и други гризачи, които отделят вируса чрез урината. Заразяването става главно чрез ухапване от иксодови кърлежи.

Омската хеморагична треска започва с повишаване на температурата, главоболие, мускулни болки, зачервяване на лицето, конюнктивите, орофаринкса. Появяват се петехии по кожата и лигавиците, рядко при тежки случаи има кръвоизливи от кухинни органи.

Прогнозата е добра – леталитетът е под 3 %.

Киасанурска хеморагична треска

Киасанурската хеморагична треска се причинява от Kyasanur forest virus от семейство Flaviviridae. Разпространена е в Югозападна индия. Резервоар и източник на зараза са маймуни, а преносители са кърлежи.

Протича с токсиинфекциозен синдром, зачервено лице, конюнктиви и орофаринкс, хеморагичен синдром, като може да настъпи и хеморагичен шок. Смъртността достига до 10 %.

Аржентинска хеморагична треска

Аржентинската хеморагична треска се среща само в Аржентина. Причинява се от Junin virus от семейство Arenaviridae. Резервоар и източник на заразата са гризачи, а преносители са гамозови кърлежи.

Заболяването протича с висока температура, кръвоизливи, тежко увреждане на черния дроб, бъбреците и нервната система. Смъртността е висока.

Боливийска хеморагична треска

Боливийската хеморагична треска е разпространена в Боливия. Причинителят е Machupo-virus от семейство Arenaviridae. Резервоар и източник на заразата са гризачи, които отделят вируса чрез урината и фекалиите. Заразяването се осъществява по алиментарен, въздушно-прашинков и контактен път. Клиничната картина наподобява тази на Аржентинската хеморагична треска.

Хеморагична треска Ласса

Хеморагична треска Ласса се среща предимно в Западна и Централна Африка. Причинява се от Lassa-virus от семейство Arenaviridae. Резероар и източник на заразата са гризачи. Заразяването става по въздушно-прашинков, алиментарен, контактен път.

Заболяването протича с токсиинфекциозен синдром, хеморагичен синдром, фарингит, увреждане на белия дроб, бъбреците, черния дроб. Има висок леталитет.

Хеморагична треска Марбург

Хеморагична треска Марбург се причинява от Marburg virus от семейство Filoviridae. Резервоар и източник на заразата са зелените африкански маймуни. Заразата се предава при директен контакт със секрети на болни хора и маймуни, по въздушно-капков път, чрез кръвни манипулации и по полов път.

Марбургската хеморагична треска протича с висока температура, болки в корема, гадене, повръщане, диария, обрив по кожата на трупа, хеморагична диатеза. При тежки форми се засяга нервната система, настъпва остра бъбречна недостатъчност. Смъртността е много висока.

Хеморагична треска Ебола

Хеморагична треска Ебола се среща в Заир, Судан, Кения, Уганда, ЮАР. Причинител е Ebola-virus, който се отнася към семейство Filoviridae. Резервоар и източник на зараза са диви гризачи, прилепи, маймуни. Човек се заразява при консумация на замърсени храни и по контактно-битов път. Клиничното протичане е близко до това на Марбургската хеморагична треска.

Прочетете за:
Вирусни хеморагични трески – видове – 1-ва част
Арбовирусни инфекции – арбовирусни енцефалити