Начало / Актуални теми / Главоболие в тила (болка в задната част на главата)

Главоболие в тила (болка в задната част на главата)

юни 24, 2019

главоболие в тила

Главоболие в тила може да възникне в резултат на множество причини, вариращи от мускулно напрежение до артрит или до редки състояния като менингит или тумор. Характера на болката, локализацията и съпътстващите симптоми могат да спомогнат за установяване на причината за главоболието.

Кои са най-честите причини за главоболие в тила?

Главоболие в тила може да възникне при:

Тензионно главоболие

Главоболието в задната част на главата много често се причинява от напрежение и контракция на мускулите в областта на тила. Често освен в тилната област има болка и в слепоочната, и в челната област. Обикновено болката е умерена, има стягащ характер.

Тензионното главоболие може да бъде епизодично и хронично. Епизодичното тензионно главоболие се появява при стрес, тревога, гняв, умора. При хроничното тензионно главоболие има почти постоянна болка.

Неправилна поза

Неправилната поза може да бъде причина за болки в главата отзад. Поради лошата позиция на тялото се създава напрежение в мускулите на гърба, раменете, врата и челюстта. В резултат лошата поза може да предизвика тензионно главоболие в тилната област. Може да почувствате тъпа болка в основата на черепа. Раздвижването спомага за облекчаване на болката.

Артритно главоболие

Артритно главоболие може да бъде причинено от всеки вид артрит, но най-често се наблюдава при ревматоиден артрит и остеоартрит. Характерна особеност на болката в задната част на главата е, че се влошава при движение. Най-често артритното главоболие в тила се дължи на засягане на първи, втори или трети шиен прешлен.

Окципитална невралгия

Окципиталната невралгия е състояние, което възниква при увреждане или възпаление на окципиталните нерви – това са нервите, преминаващи от гръбначния мозък към скалпа. Появяват се болки в тила, които са остри, пронизващи с пулсиращ характер. Продължават от секунди до няколко минути. Други придружаващи симптоми са например: болка зад очите, чувствителност към светлина, болки във врата при движение др.

Цервикогенно главоболие

Цервикогенното главоболие представлява болки в тила, които възникват поради проблем в областта на шията. Може да се дължи на увреждане на шийните прешлени, междупрешленните дискове, шийните мускули. Цервикогенно главоболие се наблюдава например при: фрактура на шиен прешлен, дискова херния, при инфекции, тумори, засягащи костите, мускулите на шията.

Болката, причинена от цервикогенно главоболие, започва от врата и задната част на главата и се излъчва към предната част на главата, поради което може да се обърка с тензионно главоболие или мигрена.

Болните се оплакват от болки в тила, придружени от болка и скованост във врата. Болката може да се провокира при движение на врата или когато шията остане в едно положение продължително време.

Главоболие при ниско налягане – интракраниална хипотония

Интракраниална хипотония възниква поради изтичане на гръбначномозъчна течност (ликвор). Бива първична (спонтанна) и вторична, например при черепномозъчни травми, при неврохирургични операции. Ликворът може да изтича през носа, ухото. Появява се интензивно главоболие в тила, което се влошава при изправяне или сядане и се облекчава в легнало положение.

Прочетете за:
Видове главоболие – класификация
Болка в слепоочието – причини
Болка в областта на челото – челно главоболие
Главоболие рано сутрин – причини