Меню

Острият апендицит представлява остро възпаление на апендикулярния израстък на сляпото черво. Той заема първо място между заболяванията от групата ,, остър корем”. Най-често острият апендицит се наблюдава на възраст от 20 до 40 години, като жените боледуват 2 пъти по-често спрямо мъжете. При децата острият апендицит най-често се наблюдава от 3 до 14-годишна възраст, по-рядко при децата до 3-годишна възраст, а от 0 до 1 година е изключителна рядкост.

За възникването на възпалителен процес в стената на апендикса е необходимо въздействието на редица способстващи фактори. Към тях се отнасят:

 • застоя на съдържимото
 • характера на храненето
 • изменение реактивността на организма.

Диагнозата остър апендицит се поставя с помощта на няколко метода:

 • Подробна анамнеза относно оплакванията на пациента

За острият апендицит са характерни следните признаци: болки в корема, гадене и повръщане, нарушаване на чревната перисталтика, повишаване на температурата, учестяване на пулса, изменение в общото състояние. Обикновено болката започва от епигастриума или пъпа, много рядко от лявата хълбочна област, като след няколко часа се ограничава в илеоцекалната област (симптом на Kocher – болката се придвижва от епигастриума в илеоцекалната област; симптом на Kummeli – болката се движи от пъпа към илеоцекалната област). Динамиката на болката е ценен симптом за диагнозата на острия апендицит. По правило болката при острия апендицит не ирадиира. Тя възниква предимно вечер, през нощта или в сутрешните часове, което е свързано с преобладаващото действие на блуждаещия нерв.

При голяма част от пациентите с остър апендицит, апетитът отсъства или е снижен. По-често е гаденето. Повръщането обикновено се появява след като се появи болката. То бива еднократно, възниква в началото на заболяването, като обикновено не е обилно и след като повърнат, болните не получават облекчение. В деня на заболяването като правило се отбелязва липса на дефекация.

 • Физикален преглед

Обективното изследване трябва да започне с оглед на корема и определяне на неговото участие в дихателния акт. Основният физикален метод за изследване при острия апендицит е палпацията на корема и отчитане на класическите болезнени точки и зони.

Мускулната защита е най-важният симптом за острия хирургичен корем, обусловен от острия апендицит. За доказателство на острия апендицит се използват и следните симптоми: на Щеткин – Blumberg, Образцов, Ситковский и Воскресенский. В практика основно значение има  положителният симптомът на Щеткин-Блумберг – при дълбока палпация в дясната долна половина на корема, пациента изпитва болка. След това неочаквано за него рязко се вдига палпиращата ръка нагоре. Ако при това повдигане на ръката болката е по-силна, отколкото при натиска говорим за положителен симптом на Щеткин-Блумберг.

При перкусия (почукване по предната коремна стена) е налице болезненост. Не трябва да се забравя и ректалното туширане на пациента. С туширането се установява болезненост в кухината на Дъглас, което говори, че в перитонеалната кухина се развива възпалителен процес.

Важно е и измерването на телесната температура – най-характерната за острия апендицит е субфебрилната температура, повишаваща се обикновено до 38.5°С. Високите стойности (39-40°С) са характерни за детската възраст. Значение за диагнозата е разликата от 1 °С между ректалната и аксиларната температура.

Определят се честотата и характерът на пулса. Измерва се артериалното налягане, а при възрастни болни се осъществява и ЕКГ. Учестеният пулс е характерен за острия апендицит и ако е придружен и от обложен език, диагнозата е с по-голяма сигурност.

 • Лабораторни изследвания

Характерно е установяването на левкоцитоза (повишен брой левкоцити). В урината може да има албумин, а в седимента – еритроцити и левкоцити, когато възпаленият апендикс е разположен близо до пикочопровода или пикочния мехур.

 • Ултразвуково изследване (ехография) на коремни органи

В някои случаи позволява изобразяването на увеличения апендикс или наличието на абсцес в съседство.

 • Рентгенография на гръден кош и корем

Използва се за отдиференциране на острия апендицит от други заболявания.

 • Лапароскопия

Позволява оглед на органите в малкия таз и коремната кухина посредством лапароскоп – инструмент, съчетаващ оптична система и осветително тяло, който преминава през малък отвор в областта на пъпа.

Прочетете за:
Остър апендицит

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com