Начало / Актуални теми / Как се диагностицира бронхиектазна болест?

Как се диагностицира бронхиектазна болест?

ное. 3, 2020

диагностицира бронхиектазна болест

Бронхиектазната болест представлява трайно разширение и деформация на бронхите (тръбите, които свързват трахеята с най-долната част на дробовете), предизвикващо нарушение в дренажната и вентилационната функция, в резултат на което е налице повишен риск от развиване на белодробни инфекции.

Много различни неща могат да причинят бронхиектазии. Най-често при деца причината за развитие на бронхиектазии са различните инфекциозни заболявания – коклюш, морбили, грип, пневмония. При възрастните състоянията, които често имат връзка или причиняват бронхиектазии са: тежка бронхиална астма, туберкулоза, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и др.

Как се диагностицира бронхиектазна болест?

За поставяне на диагнозата бронхиектазна болест се използват следните методи:

Анамнеза

Болните съобщават, че често боледуват от бронхити и пневмонии. Характерни симптоми са:

  • кашлица – периодична или постоянна, усилваща се през студените и влажните сезони.
  • отделяне на секрет (храчки) при кашляне – в началния стадий храчките са слузно-гнойни, не особено обилни, но постепенно количеството им се увеличава. Наличието на жилки кръв в храчките е чест и характерен симптом.
  • задух – породен от нарушената функция на увредените дихателни пътища.
  • чувство за силна умора – тялото изразходва много енергия, за да се бори с инфекциите, както и за да кашля и да диша.
  • дискомфорт в гърдите – това може да включва болка, стягане или усещане за пълнота в гърдите.

Физикален преглед

При обективното изследване в началния стадий промените са незначителни. В по-късните стадий обаче се установява цианоза по устните, емфизематозен гръден кош, наличие на барабанни пръсти и др.

При перкусия в началото тонът е нормален, но впоследствие става хиперсонорен.

При аускултация се чува отслабено дишане с бронхиален оттенък, с наличие на разнокалибрени влажни хрипове. Различният характер на хриповете зависи от количеството на секрета в бронхите.

Бронхография

Чрез нея могат да се установяват цилиндрични бронхиектазии (равномерно разширени бронхи, стигащи до периферията на белия дроб), торбовидни бронхиектазии (кълбовидно разширени бронхи) или смесени бронхиектазии.

Компютърна томография (КТ) на гръден кош

Окончателно поставя диагнозата и почти напълно измества класическата бронхография. Тя определя разпространеността на измененията, дава ясна информация за състоянието на белодробния паренхим и наличните промени в него.

Функционално изследване на дишането (Спирометрия)

Това изследване няма да диагностицира бронхиектазна болест, но позволява да се прецени дали белите дробове са увредени.

Бронхоскопия

Ендоскопско изследване, при което с помощта на оптичен инструмент (бронхоскоп) се визуализира трахеобронхиалното дърво. Показана е при анамнеза за аспирация на чуждо тяло.

Микробиологично изследване на храчките

Така може да се идентифицират бактерии в белите дробове, за да се намери най-добрият антибиотик, ако има белодробна инфекция.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Бронхиектазна болест