Начало / Актуални теми / Как се диагностицира жлъчно-каменна болест (холелитиаза)?

Как се диагностицира жлъчно-каменна болест (холелитиаза)?

окт. 31, 2019

как се диагностицира жлъчно-каменна болест

Жлъчно-каменната болест (холелитиаза) е заболяване, при което се образуват различни по състав, брой и външен вид камъни (конкременти) в жлъчния мехур. Това може да се дължи на промени от метаболитен, възпалителен или механичен характер.

Предразполагащи фактори за развитие на заболяването са:

  • пол – по-често боледуват жените
  • възраст – холелитиазата зачестява с напредване на възрастта
  • начин на хранене – приемът на храна, богата на мазнини се свързва с по-висок риск за образуване на камъни в жлъчния мехур
  • наследственост – има фамилии с по-висока честота на холелитиаза
  • вродени аномалии – свързани с нарушена проходимост на жлъчните пътища
  • прием на някои медикаменти – контрацептивни средства и др.

Как се диагностицира жлъчно-каменна болест (холелитиаза)?

Поставянето на диагнозата жлъчно-каменна болест се основава на няколко метода:

Анамнеза

Чрез анамнезата лекарят получава информация за оплакванията на пациента. Холелитиазата по начин на протичане бива 3 типа, които се характеризират с различни симптоми.

  • латентна форма

Латентната форма, наречена още безсимптомна, се диагностицира случайно, тъй като липсват клинични прояви.

  • диспептична форма

При диспептичната форма пациентите съобщават за различни по характер и тежест оплаквания. Може да имат горчив или метален вкус в устата – т.нар. ‘‘жлъчна диспепсия‘‘, чувство на тежест в горната част на корема и/или дясно подребрие, непонасяне на мазни и тлъсти храни, гадене, оригване, подуване на корема. Тези оплаквания са неспецифични, може да се срещнат и при други заболявания, затова за поставяне на диагнозата холелитиаза са необходими и допълнителни изследвания.

  • болкова форма

Това е типичната жлъчна криза. Болката при нея е най-характерния признак. Тя е локализирана в епигастриума и дясно подребрие. Болката има характерно разпространение към дясната скапула (лопатка) или дясното рамо. Характерно е наличието на провокиращ момент – консумация на мазна, тлъста, пържена храна, алкохол, газирани напитки и други. Болката продължава от няколко минути до няколко часа и има пристъпен характер. Обикновено болката е съпроводена с гадене и повръщане. Повръщането се появява заедно с болката и не води до облекчение.

Физикален статус

При жлъчната криза пациента има напрегнат вид, обложен език и учестено дишане. При палпация на корема има силна болка в епигастриума и дясно подребрие. Положителен е признакът на Мърфи – болезнено усещане при натиск в областта на жлъчния мехур, по време на дълбоко вдишване.

Лабораторни изследвания

Показват изменения предимно при настъпили усложнения. При наличие на  допълнителен възпалителен процес се установява левкоцитоза и завишено СУЕ. При тежка и продължителна жлъчна криза може да има леко увеличение на ензимите – алкална фосфатаза (АФ) и гама-глутамил транспептидаза (ГГТП).

Инструментални изследвания:

Ехография на коремни органи – най-чувствителният и бърз метод за доказване на жлъчни камъни. С него могат да се открият единични или множествени конкременти, да се определят евентуални деформации на жлъчния мехур, проходимостта на жлъчните пътища и дебелината на стената на жлъчния мехур.

Рентгеново изследване на жлъчната система – до голяма степен е изгубило своето значение.

Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХП = ERCP) – изследване, което комбинира използването на ендоскоп (гъвкава тръба с оптична система) с рентгеново изследване, за да се прегледат каналите които излизат от жлъчния мехур и панкреаса. Чрез ендоскопа се прониква в общия канал на задстомашната жлеза и жлъчния мехур, наречен папила на Фатер. Вкарва се контрастно вещество, след което с помощта на рентгеново изследване се изобразяват каналчетата на жлъчния мехур и задстомашната жлеза.

Компютъртомографско изследване (КТ) – не превъзхожда ехографията. Има значение, когато освен литиазата се предполага наличието на възпалителен или малигнен процес.

Перкутанна трансхепатална холангиография – алтернатива на ЕРХП, когато последната технически е невъзможна или недостъпна. Позволява изобразяване на интра- и екстрахепаталните жлъчни пътища. Скъпа и инвазивна процедура, със значителен риск от усложнения.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Анатомия на жлъчния мехур
Симптоми при проблем с жлъчния мехур