Острият пиелонефрит е внезапна и тежка бъбречна инфекция, засягаща бъбречния паренхим и легенче. Най-чести причинители са бактериите: E. coli, Proteus, Klebsiella и други. Инфекцията обикновено започва в долните пикочни пътища. Бактериите влизат в тялото през уретрата и започват да се размножават и разпространяват до пикочния мехур. Оттам бактериите пътуват през уретерите до бъбреците.

Въпреки че асцендентия път на проникване на инфекцията е по-чест, среща се и хематогенно разпространение – като инфекцията идва от огнище извън пикочоотделителната система.

Всеки проблем, който прекъсва нормалния поток на урина, причинява по-голям риск от остър пиелонефрит. Най-честите фактори, които водят до това са: нефролитиазата, вродените аномалии на уретерите и пикочния мехур, простатният аденом.

Други предразполагащи фактори са: хора с потисната имунна система, като хора с диабет, ХИВ / СПИН или рак; хора с везикоуретерален рефлукс (състояние, при което малки количества урина се връщат обратно от пикочния мехур в уретерите и бъбреците); чести катетеризации.

Жените са по-податливи на бъбречни инфекции. Това се дължи на късата и права уретра, която благоприятства проникването на бактерии.

За поставяне на диагнозата остър пиелонефрит се използват следните методи:

  • Анамнеза

Симптомите, за които съобщават пациентите са болки в кръста, висока температура с втрисане, болезнено или парещо уриниране. Болните могат да забележат и промяна във вида на урината: мътна урина, наличие на гной или кръв.

  • Физикално изследване

Обективно се установява увредено общо състояние – септично интоксикационен синдром, обложен с бял налеп език. Сукусио реналис е положително (от едната или от двете страни ). Често може да има болезненост при натиск в костовертебталния ъгъл.

  • Лабораторни изследвания

От кръвната картина се установява възпалителна констелация: левкоцитоза с олевяване и ускорено СУЕ.

Промените от страна на урината включват: увеличена диуреза (полиурия), относително тегло с тенденция за хипостенурия, протеините в урината достигат до 1,0 g/24h.
В седимента се установява левкоцитурия и бактериурия, която задължително трябва да се потвърди чрез посявка на урината. Уреята и креатининът са нормални.

  • Инструментални изследвания:

Обзорна графия на корема – търси се евентуално бъбречни камъни, черпи се информация и за реналните граници.

Ехография на цялата отделителна система, вкл. простата ако пациентът е мъж.

Екскреторна урография – дава информация за функционалното състояние и морфологичните промени в цялата пикочна система.

Радиоизотопно изследване (сцинтиграфия) на бъбреци – може също да оцени функцията и структурата на бъбреците.

Прочетете за:
Пиелонефрит

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!