Начало / Актуални теми / Дивертикул на хранопровода – видове, симптоми

Дивертикул на хранопровода – видове, симптоми

окт. 17, 2018

дивертикул на хранопровода

Дивертикул на хранопровода (езофагеален дивертикул) представлява ограничено торбовидно разширение на стената на хранопровода. Големината му може да варира от череша до мъжки юмрук. Среща се предимно при възрастни пациенти над 60 г.

Какви видове дивертикули на хранопровода има?

В зависимост от това кога се появяват дивертикулите на хранопровода биват вродени (възникват по време на вътреутробното развитие) и придобити (появяват се по-късно през живота).

Различават се още истински и фалшиви дивертикули. Истинските дивертикули съдържат всички слоеве на стената на хранопровода, докато фалшивите са изградени само от лигавицата на хранопровода.

Според локализацията си дивертикулите на хранопровода биват:

  • Фаринго-езофагеални – това са най-честите дивертикули. Локализират се в областта на входа на хранопровода.
  • Парабронхиални – срещат се най-рядко. Заемат гръдната част на хранопровода.
  • Епифренични – разполагат се над диафрагмата, пред кардията на стомаха.

Според механизма на възникване се различават тракционни и пулсионни дивертикули. Тракционни дивертикули са парабронхиалните дивертикули, докато фаринго-езофагеалните и епифреничните дивертикули са пулсионни.

При тракционните дивертикули обикновено е налице възпалителен процес извън хранопровода в средостението (например възпаление на парабронхиалните или медиастинални лимфни възли), който по-късно обхваща и придърпва стената му в ограничено място. Те обикновено се откриват на нивото на бифуркацията на трахеята или в близост с нея. Тракционните дивертикули имат широка шийка и обикновено цялата стена на хранопровода е деформирана от възпалителния процес в съседство. Тракционните дивертикули са истински.

Пулсионните дивертикули се образуват в резултат на повишено налягане вътре в хранопровода и наличие на слабост в мускулатурата му. Този вид дивертикул се нароча още Ценкеров дивертикул. Най-често се локализира в шийната част на хранопровода. При повишаване на налягането, например при спазъм на горния езофагеален сфинктер на хранопровода, задната му стена се издува и се получава пролапс на лигавицата през слабата мускулатура. Дивертикулът може да достигне големина на круша. Разполага се в рехавата съединителна тъкан пред гръбначния стълб. Пулсионните дивертикули са фалшиви.

Пулсионни дивертикули могат да възникнат и в долната трета на хранопровода, например при продължителен кардиоспазъм, при стриктури на хранопровода след изгаряне.

Какви са симптомите при дивертикул на хранопровода?

Малките дивертикули протичат безсимптомно. Клинични прояви се наблюдават при по-големи дивертикули. Основните симптоми са лош дъх от устата, оригване, регургитация веднага след прием на храна или когато болния е легнал, тежест или слаба болка в гърдите. В напреднал стадий се появяват затруднено преглъщане поради притискане на хранопровода от пълния дивертикул. Болните отслабват значително. Започва гниене на хранителните материи и се развива периезофагит.

В дивертикула могат да настъпят различни усложнения, например:

  • дивертикулит (възпаление на дивертикула)
  • аспирация на регургитирана храна и развитие на бронхит, пневмония
  • образуване на трахео-езофагеални фистули
  • перфорация на стената на хранопровода
  • компресия на съседни органи – трахея, нерви.

Как се диагностицират езофагеалните дивертикули?  

За поставяне на диагнозата дивертикул на хранопровода най-голямо значение имат езофагоскопията и рентгеновото изследване с бариева каша.

Какво е лечението при дивертикул на хранопровода?

При малки дивертикули болните могат да направят само някои промени, като например да дъвчат добре храната, да пият вода след хранене.

При наличие на изразени симптоми или усложнения се провежда оперативно лечение, като може да се извърши:

  • дивертикулотомия – отстраняване на дивертикула. Прилага се при големи дивертикули.
  • езофагеална миотомия – при малък дивертикул.

Прочетете за:
Анатомия на хранопровода
Дивертикулоза на дебелото черво