Начало / Актуални теми / Доброкачествени тумори на белия дроб

Доброкачествени тумори на белия дроб

дек. 11, 2020

доброкачествени тумори на белия дроб

Доброкачествените тумори на белия дроб се срещат рядко. В повечето случаи протичат без изразени симптоми и се откриват случайно при рентгеново изследване по друг повод.

Доброкачествените тумори на белия дроб могат да произхождат от различни структурни елементи на белия дроб и са много разнообразни.

Кои са най-честите доброкачествени тумори на белия дроб?

Хамартоми

Хамартомите представляват около ¾ от доброкачествените тумори на белия дроб. Те се състоят от елементи на нормална белодробна тъкан и съдържат хрущял, епител, гладка мускулатура, фиброзна тъкан. Възможно е да съдържат и калций. На рентгенография се установява плътна, кръгла сянка, локализирана периферно в белия дроб. Лечението на хамартомие е хирургично.

Фиброми

Фиброми се откриват в белодробния паренхим, в лумена на бронхите или по повърхността на плеврата. Фибромите, които растат в бронхите могат да причинят запушване на лумена на бронхите, обструктивен пулмонит, ателектаза. Фибромите, които се локализират в близост до плеврата наподобяват мезотелиоми.

Хемангиоми

Хемангиомите представляват доброкачествени съдови тумори . Срещат се по-често при жени. Възможно е хемангиомите в белия дроб да са свързани с кожни хемангиоми (болест на Rendu – Osler – Weber). Основната клинична проява на хемангиома на белия дроб е появата на жилки кръв в храчките (хемоптиза). При рентгеновото изследване се установява единична сянка. Възможно е да се видят сенки на големи съдове, които излизат от хилуса на белия дроб към хемангиома. За диагностицирането на хемангиомите основно значение има ангиопулмографията. Хирургично лечение се налага рядко, когато настъпят усложнения.

Липоми

Липомите се срещат по-често при мъже на средна възраст. Откриват се в лумена на бронхите, в белодробния паренхим или в плевралното пространство. Липомите, които се локализират в трахеята и големите бронхи причиняват частична или пълна обструкция. Лечението е хирургично.

Липомите, които са добре кръвоснабдени имат кафяв цвят и обикновено се разполагат субплеврално се наричат хиберноми.

Папиломи

Папиломите се срещат по-често в детска възраст. Откриват се в ларинкса, по-рядко в трахеята и главните бронхи. Много често малигнезират. След оперативно лечение често рецидивират.

Други доброкачествени тумори на белия дроб са:

  • аденоми
  • лейомиоми
  • неврофиброми, шваноми
  • тератоми.

Доброкачествените тумори на белия дроб се срещат рядко, но имат важно клинично значение поради следните причини:

При рентгеново изследване наподобяват злокачествените тумори на белия дроб, които изискват незабавно лечение.

Понякога макар и рядко, доброкачествените тумори на белия дроб могат да причинят усложнения, като кръвохрак, запушване на бронх, белодробни възпаления.

Някои от доброкачествените тумори на белия дроб се израждат злокачествено. Поради това болният трябва да бъде подложен на пълно изследване (бронхоскопия, трансторакална биопсия), за да се установи хистологичната структура на тумора.

Прочетете за
Белодробен карцином (рак на белия дроб)
Мезотелиом на плеврата – рак на плеврата