Начало / Актуални теми / Епидурален хематом (епидурален кръвоизлив)

Епидурален хематом (епидурален кръвоизлив)

сеп. 12, 2019

епидурален хематом, епидурален кръвоизлив

Епидуралният хематом представлява излив на кръв между вътрешната повърхност на черепа и твърдата мозъчна обвивка (dura mater). Развива се за няколко часа до няколко дни след травма и е животозастрашаващо състояние.

Обикновено се локализира в темпоралната или париеталната област, а по-рядко в предната черепна ямка или по основата на черепа. Рядко се среща двустранен епидурален хематом.

Какви са причините за епидурален хематом?

Най-честата причина за епидурален хематом е фрактура на черепна кост с разкъсване на a. meningea media или някое от нейните разклонения. По-редки причини са разкъсване на дурален синус, кървене от диплоичните съдове при костни фрактури.

Нарастващият хематом води до повишаване на вътречерепното налягане, притискане на мозъчните хемисфери, развива се мозъчен оток, може да настъпи тежко усложнение – мозъчно вклиняване.

Какви са симптомите при епидурален хематом?

В класическото протичане на епидуралния хематом се наблюдават следните периоди: кома, светъл период, поява на неврологична симптоматика и отново кома.

В резултат на остра черепномозъчна травма пациентът загубва съзнанието си. Следва период на постепенно възстановяване на съзнанието – т. нар. „светъл период“, който продължава от часове до няколко дни. След това следва период, през който бързо се разгръща общомозъчна и огнищна неврологична симптоматика и болният отново изпада в кома.

Първият симптом след светлия период е появата на силно главоболие, което може да се придружава от гадене и повръщане. Развива се контралатерална хемипареза и мидриаза (разширена зеница) на страната на хематома. Появата на мидриаза е белег, че вече е настъпило темпорално вклиняване.

При някои болни не се наблюдава класически „светъл период“, при тях съзнанието не се прояснява напълно. След време настъпва прогресивно влошаване на състоянието му.

Как се поставя диагнозата епидурален хематом?

За диагностицирането на епидуралния хематом значение имат следните изследвания:

  • компютърна томография (КТ) или магнитно-резонансна томография (МРТ) на главен мозък

Установява се хиперденсна зона под формата на двойно изпъкнала леща, компресия на съответната мозъчна хемисфера, притискане и дислокация на мозъчните стомахчета и мозъчен оток.

Установява се аваскуларна (безсъдова) зона на мястото на хематома с изместване на мозъчните артерии.

Какво е лечението при епидурален хематом?

При епидурален хематом се провежда спешно оперативно лечение – отстраняване на хематома и спиране на кървенето от увредения кръвоносен съд. Ако не се проведе оперативно лечение настъпва летален изход.

Прочетете за:
Субдурален кръвоизлив