Начало / Актуални теми / Епилептичен гърч – от какво може да се провокира?

Епилептичен гърч – от какво може да се провокира?

юни 13, 2017

Епилептичен гърч

Епилепсията е заболяване на нервната система, при което настъпват епилептични припадъци. Причините за възникване на епилепсия са много разнообразни. Увреждане на главния мозък може да настъпи, например при: менингит, енцефалит, мозъчни тумори, травми, инсулт, интоксикации и др.

Появата на епилептичен гърч е непредсказуема, но някои болни забелязват, че има определени ситуации, при които вероятността да възникне е по-голяма. Познаването на факторите, които провокират епилептичен гърч може да помогне на болния да се подготви за настъпването му. Освен това ако хората знаят кои фактори предизвикват появата на гърч при тях, те могат да ги избягват и по този начин да намалят честотата на гърчовете.

По-чести провокиращи фактори са:

Мигаща, ярка светлина

При около 3 % от хората с епилепсия гърчовете могат да бъдат предизвикани от ярка светлина. Това състояние се нарича фоточувствителна епилепсия. Риск има както от изкуствени източници на светлина (екран на телевизор, компютър), така и от естествена светлина, например слънчева светлина, особено отразена от вода или блещукаща измежду листата на дърветата.

Недоспиване

Умората и недоспиването са две от най-честите причини за провокиране на гърч при болни от епилепсия. По време на нормален цикъл на сън и будност настъпват промени в електрическата активност на мозъка, както и някои хормонални промени. Ето защо при някои хора появата на гърчове е тясно свързана с техния сън. Възможно е гърчовете да настъпват само по време на сън или при събуждане и в следващите 2-3 часа. Понякога недоспиването отключва пристъп само в комбинация с други провокиращи фактори.

Силен стрес

Често епилептичните гърчове настъпват, когато човек изпитва голяма тревога, безпокойство или гняв. Не е известно как и колко често стресът провокира гърчове, тъй като хората възприемат стреса много различно. Препоръчително е обаче за хората с епилепсия да избягват стресовите ситуации.

Хормонални промени

При жените, страдащи от епилепсия хормоналните промени, които настъпват по време на менструалния цикъл могат да повишат риска от поява на гърч. Счита се, че високият естроген повишава риска от гърч, а прогестерона има предпазващо действие.

Злоупотреба с алкохол, субстанции

Злоупотребата с алкохол, някои медикаменти или наркотици може да повиши честотата на гърчовете при болни от епилепсия. Обикновено гърчовете се наблюдават по време на абстиненция, когато злоупотребяващият с алкохол или наркотици се опитва да се освободи от зависимостта си.

Пропускане приема на противоепилептични лекарства

Противоепилептичните лекарства предотвратяват възникването на пристъп и тяхното редовно приемане е изключително важно. Ако забравите да приемете дори само една доза от лекарството си може да се провокира гърч. Рискът зависи и от това дали приемате дневната си доза еднократно или е разделена в няколко приема.

Лошо хранене и ниска кръвна захар

На болните от епилепсия се препоръчва да се хранят редовно и да имат добре балансирана диета.   Известно е, че ниската кръвна захар (хипогликемия) предизвиква гърчове, особено при диабетици. Гърчове могат да се провокират и при дефицит на витамин В6, при ниски или високи нива на натрий, калций.

Инфекциозно заболяване

Чест провокиращ фактор на гърчове при болни от епилепсия е наличието на бактериална или вирусна инфекция, например синузит, пневмония, чревна инфекция. Възникването на гърч може да се предизвика от висока температура, настъпила дехидратация или от добавянето и на друг провокиращ фактор като недоспиване, стрес.

Прочетете за:
Епилепсия