Начало / Актуални теми / Болести на на бъбреците – 2-ра част

Болести на на бъбреците – 2-ра част

май 9, 2018

болести на бъбреците

Други болести на бъбреците, освен споменатите в първата част на статията са например:

Нефролитиаза (камъни в бъбреците)

Бъбречнокаменната болест е едно от най-разпространените заболявания на отделителната система. Образуването на камъни в бъбреците се благоприятства от множество фактори – повишено отделяне на соли в урината, промени в рН на урината, пикочни инфекции, застой на урина, хранителния режим и др.

Нефролитиазата може дълго време да протича безсимптомно. Често се открива случайно при рентгеново или ехографско изследване. Типична проява на бъбречнокаменната болест е бъбречната колика (криза) – внезапна, силна болка в съответната поясна област, която може да се разпространява към уретера, пикочния мехур, гениталиите. Болката може да се провокира от физическо натоварване (скачане, возене), консумиране на много диуретични напитки (бира, чай).

Бъбречни кисти

Бъбречните кисти могат да бъдат вродени и придобити, единични или множествени, едностранни или двустранни. Най-често се срещат солитарни кисти на бъбреците. В повечето случаи те не нарушават функцията на бъбреците и не водят до клинични прояви. Откриват се случайно при ехография или КАТ на коремни органи. В повечето случаи не е необходимо лечение. При кисти над 4 см може да се извърши пункция и аспирация на течността.

Бъбречна поликистоза

Бъбречната поликистоза е наследствено заболяване, при което в бъбреците се образуват множество кисти, нарушаващи функцията на бъбреците. Има две форми на заболяването: автозомно-доминантна бъбречна поликистоза (проявява се между 30 и 50 годишна възраст) и автозомно-рецесивна бъбречна поликистоза (среща се рядко и се изяввява в детска възраст).

Клитични симптоми на заболяването са: болка в поясната област, кръв в урината, високо кръвно налягане, развива се хронична бъбречна недостатъчност. Провежда се лечение на артериалната хипертония, на бъбречни инфекции, на бъбречната недостатъчност.

Рак на бъбрека

Бъбречният карцином произхожда от епитела на бъбречните каналчета. Среща се по-често при мъже на възраст вежду 45 и 65 години. Най-честият симптом е появата на кръв в урината. Болката в кръста е късен симптом. В напреднал стадий може да се опипа туморна формация в корема. Наблюдават се и общи симптоми като фебрилитет, отпадналост, анемия, отслабване. Лечението на рак на бъбрека е оперативно, като може да се комбинира и с химиотерапия, лъчетерапия.

Травми на бъбрека

Бъбреците се увреждат сравнително често. Различават се открити и закрити травми на бъбрека. Преобладават закритите травми, които се срещат по-често при мъже на възраст между 18 и 40 години. В повечето случаи травмите на бъбрека са съчетани с увреждане и на други органи – черен дроб, слезка, черво, фрактури на ребра.

Изолирани бъбречни травми са например: сътресение на бъбрека, контузия на бъбрека, руптура на бъбрека, увреждане на бъбречните съдове. Класическата триада при изолирана бъбречна травма е болка в кръста, кръв в урината, околобъбречен хематом. В зависимост от тежестта на травмата се провежда консервативно или оперативно лечение.

Прочетете за:
По-чести заболявания на бъбреците – 1 ва част
Бъбречна поликистоза