Начало / Актуални теми / Заболявания на колянната става – 2-ра част

Заболявания на колянната става – 2-ра част

фев. 11, 2020

заболявания на колянната става

Освен аномалиите и деформациите на колянната става, които разгледахме в първата част на статията, други често срещани проблеми на колянната става са свързани с патологични процеси, засягащи костите и ставния хрущял на колянната става.

Ето някои по-често срещани заболявания на колянната става, при които се увреждат костите и ставния хрущял:

Фрактури на костите, формиращи колянната става

Счупване на кондилите на бедрената кост

Фрактурите на кондилите на бедрената кост могат да бъдат еднокондилни (по-често се засяга външния кондирл) и двукондилни (счупват се и двата кондила по компресионен механизъм). Колянната става е оточна, болезнена, деформирана, има хемартроза (кръв в ставната кухина). Лечението се състои в наместване и остеосинтеза.

Счупване на колянното капаче

Счупване на колянното капаче най-често възниква при директен удар или падане върху него при флектирано коляно. Капачето се притиска към кондилите на бедрото и се счупва по компресионен механизъм. Налице е променен релеф на коляното, болка и затруднени движения – не може да се извърши екстензия в колянната става. Лечението зависи от тежестта на фрактурата. Прилага се гипсова превръзка или оперативно лечение.

Счупване на кондилите на тибията

Счупване на кондилите на тибията може да настъпи по директен механизъм (получават се раздробени фрактури) и по индиректен механизъм (падане върху крака).

Най-чести са счупванията на външния кондил, които се придружават от счупване и на главичката на малкия пищял. Фрактурите на кондилите на тибията се съпътстват от счупване на междукондилната еминенция, от увреда на ставните връзки, на менискусите.

Колянната става е оточна, деформирана поради разместване на фрагмените. Има силна болка, активните движения в ставата са невъзможни. Лечението зависи от вида на фрактурата.

Счупване на междукондилната еминенция

Среща се при млади хора, при които ставните връзки са здрави. При травма кръстните връзки се оказват по-здрави и се откъсват залавните им места заедно с парченце от еминенцията. Колянната става е силно болезнена, с увеличен обем, има кръв в ставата, активните движения в ставата са невъзможни. Положителни са симптомите на „предно и задно чекмедже“, както и „танц на капачето“. При неразместени фрактури се прави имобилизация с гипсова превръзка, а при разместени фрактури се провежда оперативно лечение – наместване и остеосинтеза.

Увреждания на ставния хрущял

Гонартроза (остеоартроза на колянната става)

Гонартрозата се характеризира с увреждане на ставния хрущял, формиране на шипове (остеофити) по ръбовете на ставата, поява на „ставни мишки“ в ставата, фиброзни изменения в ставната капсула.

Различават се първична и вторична гонартроза. При първичната гонартроза няма ясна причина за възникването й. Появата й се свързва с възрастовите изменения в ставния хрущял.

За възникването на вторична гонартроза роля имат някои вродени аномалии, травми или възпалителни процеси в колянната става.

Болка в коляното е основното оплакване при гонартроза. Тя се усилва при движение и изчезва в покой. В напреднал стадий колянната става е деформирана, движенията са ограничени.

Лечението на гонартрозата включва: медикаментозно лечение, хирургично лечение и физиотерапия.

Гонартрит (артрит на колянната става)

Гонартритът представлява възпаление на колянната става. Клинично се изявява с болка в коляното, ограничени движения, може да има затопляне и зачервяване на кожата около ставата, поява на оток.

Гонартрит може да възникне след травма, при подагра, ревматоиден артрит, псориазис, лупус еритематодес, Лаймска болест, туберкулоза, ревматизъм и др.

Лечението при гонартрит зависи от причината за появата му.

Свободно тяло (ставна мишка) в колянната става

Свободното тяло в колянната става представлява малък фрагмент от ставен хрущал или кост, който се движи в ставата. Най-често възникват в резултат от гонартроза, дисециращ остехондрит, остеохондрални фрактури.

Наличието на ставна мишка в колянната става може да ограничи или дори да блокира движенията в нея. Чрез артроскопия се извършва отстраняване на свободното тяло.

Хондромалация на колянното капаче (патела)

Хондромалация на колянното капаче е патологично състояние, при което настъпва омекване на ставния хрущял по долната повърхност на пателата. Причината за възникването му не е уточнена. Роля има значителното натоварване на колянната става, травми на капачето, гонартрит и др. Клинично се проявява със силна болка в коляното. Лечението включва осигуряване на покой, физиотерапия, рядко хирургично лечение.

Дисециращ остеохондрит на колянната става

Дисециращият остеохондрит на колянната става се среща по-често при момчета на възраст между 8 и 12 години. Характеризира се с откъсване най-често на вътрешният кондил на бедрената кост. Налице е болка, която се усилва при ходене и при хиперекстензия. Много често костният фрагмент зараства спонтанно. При напълно отделен фрагмент се провежда оперативно лечение.

Прочетете за:
Болести на колянната става – 1-ва част
Проблеми, свързани с колянната става – 3-та част
Артрит на колянната става