Начало / Актуални теми / Заболявания на костите

Заболявания на костите

окт. 23, 2017

Заболявания на костите

Заболяванията на костите довеждат до нарушаване на тяхното нормално развитие. В резултат могат да се наблюдават следните симптоми: намаляване на костната плътност, крехкост и лесна чупливост на костите, болка в костите, костни деформации, затруднено ходене и др.

Ето някои от по-честите заболявания на костите:

Остеопороза

При остеопороза костната плътност намалява, при което костите стават крехки и лесно чупливи. Боледуват по-често жени на възраст над 50 години. Дълго време болните нямат никакви оплаквания. Първите симптоми на заболяването са появата на болка в засегнатата кост или на костна фрактура. Най-често възникват фрактури на гръбначните прешлени, на шийката на бедрената коста, на костите на предмишницата.

Рискови фактори за остеопороза са: обездвижване, намален прием на калций, тютюнопушене, ниско тегло, някои ендокринни заболявания, стомашно-чревни заболявания, прием на някои медикаменти.

Остеопения

Остеопенията е състояние, при което костната плътност е по-малка от нормалната, но не е достатъчно ниска, за да се класифицира като остеопороза. Хората с остеопения нямат никакви симптоми, но те имат риск с времето да развият остеопороза.

Остеомалация

Остеомалацията представлява омекване на костите, причинено от нарушение в калциево-фосфорната обмяна. Най-честите причини за това са недостиг на витамин Д, резекция на стомаха или тънките черва, цьолиакия, заболявания на бъбреците или черния дроб, някои лекарства, които нарушават абсорбцията на витамин Д. Остеомалацията се среща по-често при жени, особено по време на бременност.

Болните от остеомалация се оплакват от болки в костите, слабост на мускулите, лесна чупливост на костите. Най-често се засягат гръбначния стълб, таза, бедрата, ребрата. За лечение на остеомалацията се препоръчват храни, богати на калций и витамин Д, а при нужда се предписват хранителни добавки. Трябва да се отстрани и причината, довело до понижените нива на калций и фосфор.

Рахит

Рахитът се дължи на калциева и фосфорна недостатъчност през ранното детство. Причините за рахит са: недостиг на витамин Д, лоша абсорбция на калций, нарушена функция на бъбреците. Децата с рахит могат да имат следните симптоми: забавен растеж, мускулна слабост, болки в костите, несрастнали фонтанели, деформации на гръбначния стълб (лордоза, кифоза), деформации на тазобедрените стави, на коленните стави. Лечението на рахита се провежда с витамин Д.

Остеомиелит

Остеомиелитът представлява възпаление на костния мозък, което обхваща и костта, а по-късно и съседните мускули. Най-често се причинява от стафилококи, които попадат в кръвта и достигат до костно-мозъчния канал. Боледуват предимно деца. Костите, които най-често се засягат са: бедрената кост, прешлените, тазовите кости. Заболяването протича с висока температура, учестен пулс, отпадналост, много силна болка в засегнатата кост. По-късно настъпва зачервяване, затопляне и оток на кожата в засегнатата област.

За лечение на остеомиелита се прилагат антибиотици и се провежда хирургично отстраняване на инфектираната кост.

Туберкулоза на костите

Туберкулозата се причинява от микобактериум туберкулозис и обикновено засяга белите дробове. По кръвен път обаче инфекцията може да се разпространи към други органи, например костите и да причини туберкулозен остеит. Образуват се туберкули в костта, като най-често се засягат прешлените и епифизите на дългите кости.

Костната туберкулоза протича със субфебрилна температура, отпадналост, има болка в костта, зачервяване, затопляне и оток на кожата над огнището.

Прочетете за:
Тумори на костите
Болка в костите