Начало / Актуални теми / Заболявания на тазобедрената става

Заболявания на тазобедрената става

окт. 3, 2018

заболявания на тазобедрената става

Тазобедрената става е кълбовидна става, която се образува от главата на бедрената кост и ацетабуларната ямка на тазовата кост. Ставната й капсула се покрива от редица външни връзки.

Всеки един от компонентите на тазобедрената става може да бъде засегнат, например от вродена аномалия в развитието, травма, инфекция и др.

Ето някои заболявания на тазобедрената става:

Вродени аномалии и деформации на тазобедрената става

Вродената луксация на тазобедрената става е най-честата вродена аномалия на опорно-двигателния апарат. Момичетата се засягат 8 пъти по-често от момчетата.  При непроходили деца се забелязва, че едното краче е по-късо от другото, при разкрачване на бебето, болното краче не може да се разкрачи напълно и е леко свито в тазобедрената става. При проходили деца основният симптом е накуцването. Лечението зависи от възрастта на детето, от вида на луксацията. Може да се проведе лечение с различни ортопедични апаратчета, екстензионно лечение, оперативно лечение.

Други вродени аномалии на тазобедрената става са:

  • Вродена варусна деформация на тазобедрената става (coxa vara) – ъгълът между шийката и диафизата на бедрената кост (т. нар. шийно-диафизарен ъгъл) е намален под 125 º. Основен симптом е скъсяване на крайника и накуцване.
  • Вродена валгусна деформация на тазобедрената става (coxa valga) – шийно-диафизарният ъгъл е увеличен над 135 º. Децата често се спъват.
  • Адолесцентна епифизиолиза (coxa vara adolescentium) – наблюдава се при момчета на възраст 10-17 години. Налице е разместване на бедрената шийка спрямо бедрената глава. Има умерена болка, скъсяване на крайника и накуцване.

Коксартроза – остеоартроза на тазобедрената става

Коксартрозата е хронично заболяване, при което настъпва износване на ставния хрущял, задебеляване на ставната капсула, развитие на синовит, образувне на остеофити (шипове) и в резултат деформиране на ставата. Боледуват по-често жени над 40- годишна възраст. Причините за коксартроза са разнообразни – травма, затлъстяване, инфекция, вродени аномалии и др.

Характерни признаци на коксартроза са: болка, която е по-силна при натоварване на ставата, ограничение на движенията в тазобедрената става, развиват се контрактури, които са причина за скъсяване на крайника, появява се накуцване.

Лечението на коксартрозата е консервативно (противовъзпалителни и обезболяващи средства, хондропротектори, балнеолечение, рехабилитация) и оперативно лечение (ендопротезиране).

Туберкулоза на тазобедрената става

При туберкулозен коксит инфекцията прониква в ставата от костно огнище по съседство. Възпалителният процес продължава 3-4 години. Болните се оплакват от болка при натиск в областта на бедрената глава, ограничаване на движенията, накуцване с болния крак.

Възпаление на тазобедрената става (коксит) може да се наблюдава още при:

  • Ревматоиден артрит – налице е хронично възпаление на ставата, което води до оток, болка, скованост.
  • Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) – първоначално се засяга гръбначния стълб, но често се възпаляват и други стави, включително тазобедрената.
  • Псориатичен артрит
  • Подагрозен артрит
  • Системен лупус еритематодес
  • Лаймска болест – лайм артрит.

Болест на Пертес

Среща се по-често при момчета на възраст между 4 и 12 години. Дължи се на нарушено кръвоснабдяване на главата на бедрената кост. Без адекватно кръвоснабдяване, костните клетки умират – настъпва аваскуларна некроза. Проявява се с болка в тазобедрената става, която може да се разпространява към бедрото и коляното. Може да настъпи хипотрофия на бедрената мускулатура, движенията в тазобедрената става са ограничени.

Фрактура на тазобедрената става

Фрактурата на тазобедрената става е сериозна травма. Рискът от фрактури се увеличава с напредване на възрастта поради нарастващата честота на остеопорозата. Най-често се касае за фрактура на бедрената шийка, но са възможни още интертрохантерна фрактура, счупване на главата на бедрената кост, фрактура на ацетабулума, на тазовите кости.

Прочетете за:
Коксартроза – остеоартроза на тазобедрената става
Болка в тазобедрената става – какви са причините?