Начало / Актуални теми / Заболявания на фаринкса – тумори на фаринкса – 2-ра част

Заболявания на фаринкса – тумори на фаринкса – 2-ра част

ян. 29, 2021

заболявания на фаринкса

Освен разгледаните в първата част на статията възпалителни заболявания на фаринкса (фарингити) и функционални нарушения, други патологични процеси, засягащи гълтача са доброкачествените и злокачествени тумори.

Доброкачествени тумори на фаринкса

Доброкачествените тумори на фаринкса са много разнообразни – папиломи, аденоми, фиброми, ангиоми, липоми, хондроми и др.

Клиничната изява зависи от локализацията и големината на тумора. Може да се наблюдават симптоми от страна на носа (запушен нос), фаринкса (затруднено гълтане), ларинкса (задух, дрезгав глас, кръв в храчките).

Окончателната диагноза се поставя след вземане на биопсичен материал и хистологично изследване. Провежда се оперативно лечение.

Ретенционна киста на фаринкса   

Ретенционните кисти на фаринкса са доброкачествени образувания на фарингеалната лигавица. Обикновено се откриват в областта на валекулите или ариепиглотичните гънки.

Тези кисти са резултат от разширяване на слузните жлези в lamina propria (собствената пластинка) на лигавицата, в резултат на хронично възпаление и задържан секрет.

Обикновено кистите са с малки размери и асимптоматични, но понякога могат да достигнат по-големи размери (1-2 см) и да причинят дисфагия, промени в гласа, кашлица, задушаване, което налага хирургичното отстраняване на тези кисти.

Злокачествени тумори на фаринкса

Плоскоклетъчният карцином е най-често срещаният рак на назофаринкса. Други по-редки злокачествени тумори са: аденокарцином, лимфом, фибросарком и др.

Причината за развитието на рак на назофаринкса е неизвестна. Роля имат редица фактори – вирусна инфекция, фактори на околната среда, генетични фактори.

Ракът на носоглътката често се проявява с подутина на шията, дължаща се на метастази в шийните лимфни възли. Други често срещани симптоми са понижаване на слуха поради запушване на Евстахиевата тръба, болка в ухото, кървене от носа, намалено зрение, екзофталм и др.

Диагнозата на тумора се поставя чрез риноскопия и биопсия, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс.

Лечението на назофарингеалния карцином включва лъчетерапия и химиотерапия, рядко оперативно лечение.

  • Рак на хипофаринкса

Злокачествените тумори на хипофаринкса се срещат предимно при хора над 60-годишна възраст. За възникването им главна роля имат вредните екзогенни фактори, като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, професионални вредности.

Най-чест е плоскоклетъчният карцином на хипофаринкса. Рядко се касае за аденокарцином, лимфом.

Характерни симптоми на заболяването са: затруднено преглъщане на твърда, а по-късно и на течна храна, промяна в тембъра на гласа, дразнеща кашлица, обилно слюноотделяне и др.

Диагнозата се поставя чрез хипофарингоскопия, биопсия, компютърна томогрофия.

Лечението на злокачествените тумори на хипофаринкса е комплексно и включва хирургично лечение, лъчетерапия, химиотерапия.

Прочетете за:
Болести на фаринкса – фарингит – 1-ва част