Начало / Актуални теми / Заболявания, причинени от спирохети – 2-ра част

Заболявания, причинени от спирохети – 2-ра част

юни 10, 2022

заболявания от спирохети

В първата част на статията разгледахме заболявания, причинени от спирохети от род Трепонема. Ето какви болести причиняват бактериите от другите два рода на разред спирохети – Борелия и Лептоспира.

Заболявания, причинени от борелии и лептоспири:

Въшков възвратен тиф

Епидемичният (въшков) възвратен тиф се причинява от Borrelia recurentis. Преносител на борелията е дрешната въшка, която се заразява при смучене на кръв от болен. Човек се заразява при размачкване и втриване на хемолимфата на въшката в раничката от ухапването.

Заболяването протича с фебрилни пристъпи. Температурата се повишава до 40 ºС и се задържа постоянно висока. Има болки в мускулите, ставите, тахикардия, учестено дишане. Пристъпът продължава 5 до 7 дни, след което температурата спада рязко с изпотяване. Настъпва афебрилен период за около 8-9 дни. Следва ново повишаване на температурата за около 2 дни. Възможно е да има 3-4 пристъпа.

Провежда се антибиотично лечение, най-често с тетрациклин.

Кърлежов възвратен тиф

Ендемичният (кърлежов) възвратен тиф се причинява от няколко вида борелии – B. duttonii, B. parkeri, B. hermsii и др. Резервоар в природата на тези борелии са дивите гризачи. Между тях борелиите се разнасят от кърлежи. Човек се заразява при ухапване от кърлеж.

На мястото на ухапването може да се появи розова подутина с размер 2-3 мм и зачервен пръстен около нея. Температурата бързо се повишава до 39-40 ºС и се задържа за 1 до 3 дни. Налице са болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане. Може да има обрив по тялото, кървене от носа, кашлица.

След 2 – 3 дни температурата рязко се понижава с изпотяване и следва афебрилен период за 5 до 7 дни. Следва повторно повишаване на температурата за 1-2 дни. Така може да се редуват 5-10 и повече пристъпа. Лечението се провежда с тетрациклин.

Лаймска болест

Лаймската болест се причинява от B. burgdorferi, B. garinii, B. afzelii и др. Преносител на заболяването са кърлежите. Човек се заразява при ухапване от инфектиран кърлеж.

Първоначално на мястото на ухапването се появява петно или подутина, около която има еритемна (зачервена) зона. Еритемата се разширява до големи размери. Има фебрилитет, миалгии, болки в ставите. Обривът се задържа от няколко дни до седмици.

Няколко седмици или месеци след този начален стадий настъпва втори стадий на болестта. Засягат се главно ЦНС (серозен менингит, неврити) и сърцето. Този стадий продължава 4 – 6 седмици.

След 4-5 месеца до няколко години от заразяването се развива трети стадий на Лаймска болест. Протича като прогресиращ енцефаломиелит, полиартрит, засяга се кожата.

Провежда се антибиотично лечение – тетрациклини, пеницилин, цефалоспорини.

Лептоспироза

Лептоспирозата се причинява от лептоспири от род L. interrogans – L. icterohaemorrhagica, pomona, javanica, canicola и др. Заразяването на човек става чрез контаминирана вода, храна и при директен контакт с болни животни.

Според тежестта на симптомите се различават две форми на заболяването: злокачествена (болест на Вайл-Василев) и доброкачествена.

Болестта на Вайл-Василев започва с висока температура, отпадналост, главоболие, мускулни болки, световъртеж, повръщане. Към 8-ия ден температурата рязко спада, но общото състояние остава увредено. След 1 до 3 дни температурата отново се повишава. През този период се появява жълтеница, кървене от носа, венците, кръвоизливи по кожата, кървене от храносмилателния тракт. Може да се развие менингит, остра бъбречна недостатъчност, миокардит. След около 7-10 дни температурата се нормализира и започва постепенно възстановяване на пациента.

Доброкачествените лептоспирози също имат двуфазно протичане. Началото е с висока температура, главоболие, болки в мускулите. Към 3-7-ия ден температурата се понижава. След 1 до 3 дни при повечето пациенти следва нова фебрилна вълна. При доброкачествената лептоспироза липсва жълтеница, а органната симптоматика е подобна на тази при болестта на Вайл-Василев, но е по-леко изразена.

Прочетете за:
Лаймска болест
Лептоспирози