Начало / Актуални теми / Как да се справим със запушени уши?

Как да се справим със запушени уши?

сеп. 14, 2016

уши

Забелязали ли сте, че слуха ви в последно време се е влошил? Повечето хора започват да се притесняват, че може би това се дължи на някакво сериозно заболяване и те могат да загубят слуха си, но в повечето случаи причината за това е просто натрупване на ушна кал. В други случаи ушите могат да се запушат в резултат на лека настинка. Има някои естествени методи, с които да се справите със запушените уши:

Зехтин

Много хора се страхуват да изпозлват зехтин за отпушване на ушите си, защото си мислят, че няма да успеят да го махнат след това. Всъщност зехтинът ще размекчи ушната кал и ще улесни нейното премахване. Поставете по няколко капки зехтин във всяко ухо. Изчакайте 10-15 минути и след това почистете ушите с клечки за уши.

Топъл компрес

Запушването на ушите може да се дължи на чести леки настинки. Топлината ще помогне за облекчаване на запушването. За целта може да напоите кърпа с топла вода или я нагрейте с ютия например  и я поставете за 5 минути върху ухото. Това ще спомогне за дренирането на натрупаните секрети.

Пара

Както топлия компрес парата също може да помогне за отпушването на ушите, когато това се дължи на настинка. Освен това парата помага и за размекчаването на ушната кал. За да се възползвате от нейните полезни свойства запарете вода в голяма купа и след това поставете главата си над нея и вдишайте от парата за няколко минути.

Метод на Валсава

Това е може би най-полезният и ефективен метод за справяне със запушени уши. Поемете си дълбоко дъх, запушете си носа и след това издишайте дълбоко. Така част от въздуха ще излезе през ушите и веднага ще почувствате положителния ефект.

Промиване с вода

Ако се оплаквате от запушени уши това може да се дължи на натрупване на вода в тях, ако например плувате често. Може да се справите с този проблем с промивки с топла вода. Вземете спринцовка без игла и я напълнете с приятно топла вода. Наклонете главата си настрани  и инжектирайте част от водата в ушния канал. Изчакайте водата да размекчи ушната кал и след това почистете ушите с клечки за уши. Повторете процедурата и с другото ухо.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет се препоръчва като домашно средство за справяне с редица проблеми. Той може да помогне и при запушени уши. Ябълковият оцет има антибактериални свойства и ако запушването се дължи на бактериална инфекция той ще помогне за нейното овладяване. Смесете в равни части ябълков оцет и алкохол (може да използвате ракия например). Поставете по няколко капки от сместа във всяко ухо и изчакайте да подейства.

Прочетете за:
Промивка на ушния канал