Начало / Актуални теми / Затлъстяването повишава риска от някои видове рак

Затлъстяването повишава риска от някои видове рак

юни 14, 2018

затлъстяване и рак

Повечето хора смятат, че затлъстяването увеличава риска от сърдечно-съдови и ставни заболявания, което е факт. Малко обаче знаят, че излишните килограми повишават риска от поява на някои ракови заболявания. Според скорошни проучвания наднорменото тегло увеличава вероятността от развитие на над 13 вида онкологични заболявания, включително две от най-често срещаните – рак на гърдата и дебелото черво.

Връзката обаче между излишните килограми и рискът от рак е доста сложна и ненапълно изяснена. Провеждат се редица проучвания, които да помогнат за по-доброто разбиране на проблема. Едно от нещата, за което учените са сигурни е, че ако се трудите и свалите излишните килограми със сигурност ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак. Колкото по-дълго време сте с наднормено тегло, толкова по-голям е рискът от изброените усложнения.

Ето за кои видове ракови заболявания се смята, че затлъстяването увеличава риска:

Рак на гърдата

Излишното тегло при жените след менопауза увеличава риска от рак на гърдата с 20 до 40%. Мастната тъкан стимулира производството на естроген и след менопаузата тя е един от основните източници на този хормон за жената. Лошата новина е, че именно от естроген се нуждаят някои ракови клетки. Колкото повече мастна тъкан имате, толкова повече ще бъде и естрогена във вашето тяло и така ще се увеличава и риска от рак на гърдата.

Рак на дебелото черво

При затлъстелите мъже и жени има 30% по-голяма вероятност от развитие на колоректален карцином. Има две теории, които могат да подкрепят това твърдение. Според учените инсулиновата резистентност (състояние, при което произведеният инсулин не се използва адекватно за контролиране на кръвната захар) увеличава риска и от рак на дебелото черво. Именно при хора с наднормено тегло по-често се диагностицира инсулинова резистентност. От мастната тъкан се отделят и хормони, наречени адипокини. Те стимулират клетъчния растеж, включително и растежа на колоректални ракови клетки.

Рак на яйчниците

Подобно като при рака на гърдата и при този вид рак, основната причина за връзката му с наднорменото тегло е продукцията на естроген от мастните клетки. Според учените именно повишаването на нивата на този хормон под действието на излишните килограми след менопауза може да увеличи риска от рак на яйчниците при жените.

Рак на черния дроб

Излишните килограми могат да окажат негативен ефект върху функцията на черния дроб, съизмерими с тези, които се наблюдават при алкохолизъм. При затлъстяване пациентите могат да бъдат диагностицирани с неалкохолен мастен черен дроб. При него има натрупване на мазнини и възпаление на клетките на черния дроб, което след време може да доведе и до рак на черния дроб.

Рак на стомаха

Излишната мастна тъкан увеличава риска от възпалителни процеси, особено в стомашно-чревния тракт. Връзката между рака на стомаха и затлъстяването може би не е толкова учудваща. Според учените основната причина за това е нарушаването на тънкия баланс между полезни и вредни бактерии, които са налични в нашия стомах под действието на активираните възпалителните процеси.